– Vi er så redde for å støte noen hele tiden

Tekst

Vil du få varsel hver gang Hugo Lauritz Jenssen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Bydel Frogner

Kommende Kode-direktør Petter Snare mener regjeringen ikke burde vraket 22. juli-minnesmerkene signert Jonas Dahlberg.

 

Kommende Kode-direktør Petter Snare mener regjeringen ikke burde vraket 22. juli-minnesmerkene signert Jonas Dahlberg.

Det kan se ut som en sensasjonelt karrieresprang. Men Petter Snare valser over alle kategoriseringer. Snare er altså utdannet jurist og har lang og stødig fartstid som kemner på Nedre Romerike, med all den paragrafpiskende nidkjærhet og skattemoralsk tukt som skatteoppkrevere gjerne har som del av blodbanen. Men han er som et renessansens universalgeni, nesten. Den gang behersket menn (ja da, menn) det doble bokholderiets raffinement, alkymistens esse og sentralperspektivets revolusjonerende kraft med like stor suffisanse.

I oktober overtar han som direktør for Kode i Bergen, den store og mangfoldige samlingen av kunstmuseer med det ulykksalig mysteriøse navnet. Kode er et av Nordens betydeligste museer, med fire museumsbygg på rekke og rad i Bergen sentrum og i tillegg en trio staselige komponisthjem. Petter Snare er et mangfoldig, lidenskapelig kunstvesen, og speiler perfekt den eklektiske institusjonen. Han har loggført flerfoldige år som kunstbokforlegger, gallerist og selvskolert kunstsamler. Og han har vært en styredoldis i mange kunstinstitusjoner; nesten usynlig sett fra utsiden, respektert og verdsatt av dem på innsiden.

– Jeg kjøpte mitt første kunstverk for egne penger da jeg var 12–13 år. Det var et grafisk trykk av den meget dyktige Arne Bendik Sjur. Jeg møtte ham, og fikk en hyggelig pris.

Senere har kunstfeberen aldri lagt seg.

Fakta: Petter Snare

Født: 4. september 1969.

Sivil status: Gift med Knut Darre Christiansen, områdedirektør i Bane NOR.

Stilling: Påtroppende direktør for Kode i Bergen. Forlegger; eier og driver det kresne kunstbokforlaget Teknisk Industri, samt medeier i forlaget Uten Tittel.

Bakgrunn: Cand.jur. fra UiB. Mastergrad i ledelse fra NHH. Kemner på Nedre Romerike, Skedsmo. Styreleder for Bergen Assembly (Triennalen), Bergen Kunsthall, kunstkritikk.no , Bildende Kunstneres Hjelpefond og Akershus Kunstsenter. Startet galleriet Standard (Oslo) sammen med Eivind Furnesvik. Tidligere styreleder for Oslo Kunstforening, i styret for Fotogalleriet.

Aktuell: Fikk nylig jobben som ny direktør for kunstmuseene Kode. Kode er blant Nordens største museer, med nærmere 50 000 objekter i fire museumsbygg samt i komponistene Ole Bull, Harald Sæverud og Edvard Griegs hjem. Tiltrer 1. oktober.