Verdens beste atlet. Amerikanske Jim Thorpe (1887–1953) var suveren i både fem- og tikamp under OL i Stockholm i 1912, men så ble han disket. Foto: Popperfoto/Getty Images

Prinsippfast eller kjip? Som IOC-sjef fra 1952 til 1972 ble Avery Brundage (1887–1975) selve symbolet på hvor absurd den olympiske idé etter hvert ble. Her poserer han i forbindelse med OL i Mexico i 1968. Foto: Ap/NTB Scanpix

– Å ta den største stjernen var viktig for å statuere et eksempel

Tekst

Therese Johaug er blitt utestengt på grunn av leppekrem. Før var det helt andre ting enn doping som ga grunn til å nekte utøvere i å delta.

– Å bli nektet å drive med idretten sin fordi man mottok en symbolsk sum med penger, kunne føles like ille og urettferdig som det mange dopingdommer oppleves i dag, sier folklorist, skientusiast og forfatter Thor Gotaas.

Helt til midten av 1960-tallet var ikke doping den store stygge ulven i idretten. Da gjaldt nemlig tanken om den aristokratiske gentlemannen, den glade amatøren som ikke lot seg besmitte av penger og hadde «en sunn sjel i et sunt legeme». Det var den konstruerte olympiske ideen fremfor noen.

Likevel var det mye svarte penger i omløp, men ofte tilfeldig hvilken utøver som fikk straff eller ikke. Eller kanskje det ikke var så tilfeldig likevel. Da, som nå, kunne det gå politikk i de olympiske amatørbestemmelsene, mener Gotaas.

– En rekke utestengelser skyldtes rett og slett noens hang til å ta de aller beste eller de mest profilerte, sier forfatteren og legger til:

– Amatørbestemmelsene ble viktige fordi engelskmennene bestemte mye på denne tiden. Helt siden 1850–1860-tallet, da moderne idrett ble definert i England, var oppfatningen at i idretten, og friidretten især, skulle overklassen helst vinne – ikke arbeiderklassen. Engelske fiskere fikk for eksempel ikke lov til å stille opp i roing på slutten av 1800-tallet, fordi de rodde til fisket. Begrunnelsen var at de trente i arbeidstiden. Man skulle liksom ikke trene heller. I dagens England er det fortsatt stort sett de bedrestilte som ror eller driver med friidrett.