Eksdirektøren. I et stille nabolag i Davidson i North Carolina, nord for storbyen Charlotte, bor kjemiker og oppfinner Robert W. Faulkner. Den tidligere utviklingssjefen i Alevo ble hardt rammet av sykdommen ALS for et år siden, men har fortsatt sterke meninger om selskapet.  

Knuste drømmer i Alevo-land

Tekst
Foto
Concord/Charlotte/Oslo

Jostein Eikeland og batteriprodusenten Alevo Group skulle skape tusenvis av arbeidsplasser med ny teknologi. Resultatet ble fiasko. – De hadde ingen kunnskap om hvordan man lager batterier, sier den tidligere utviklingsdirektøren om lederne i Alevo.

– Det var drømmejobben min.

Roger W. Faulkner puster inn gjennom slangen som er koblet til en pustemaskin ved siden av stolen. Den aldrende kjemikeren og oppfinneren glemmer aldri dagen han ble kontaktet av Jostein Eikeland. I ti år hadde Faulkner forsket på egen hånd på metoder for å lagre strøm effektivt uten energitap. I 2014 var han blakk, alene og rådvill.

– Det er det Jostein gjør. Han tråler alltid internett etter folk med gode ideer som han tror på. Det var slik han fant meg, sier Faulkner.

I 2014 overførte han alle sine oppfinnelser og ideer til Eikelands selskap Alevo Group. Han fikk aksjer verd to millioner dollar i det sveitsiske selskapet som betaling, ble ansatt som utviklingsdirektør i Alevos batterifabrikk i USA – det han selv anså som drømmejobben.

– Jostein lovet meg en million dollar til et laboratorium der jeg kunne jobbe videre med prosjektene mine. Slik ble det dessverre aldri. Jeg var antagelig den eneste kjemikeren på Alevos batterifabrikk, så jeg hadde en del innspill til det også. Men det hørte de ikke på.