– Hva skjer om jeg går Norge på langs? Hva skjer om jeg drikker hver dag et halvt år? Hva skjer om jeg deltar i verdensmesterskapet i strupesang?

Tekst

Vil du få varsel hver gang Eskil Engdal publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Kyzyl

I august utstyrte den profesjonelle jodleren og alltid uforberedte eventyreren Bjørn Tomren (36) en ekspedisjon til den glemte republikken Tuva. Der skulle han vinne et VM og en hest.

Parken på den mektige elven Jenisejs bredd er full av forventningsfulle tilskuere, lyskasterne danser over himmelen, ved den store rytterstatuen ved scenen står modeller oppmarsjert i tradisjonelle silkedrakter og med plakater som viser deltagernasjonenes navn. På en av dem er det skrevet «Norge». Snart skal flaggparaden defilere foran den russiske republikken Tuvas president og nasjonalorkesteret, det er høytidelig som innmarsjen under De olympiske leker. Bak scenen egler tv-kameraene seg innpå de internasjonale artistene.

– I am Bjørn Tomren. I am from a little fjord in Norway, Tomrefjord, sier den norske deltageren til et av kameraene.

Noen uker tidligere hadde Tomren sendt en tekstmelding. «Jeg skal vinne verdensmesterskapet i strupesang. Konkurransen er et sted i Sibir som ligger 420 kilometer fra nærmeste flyplass. Premien er en hest.»

Fakta: Bjørn Tomren

Norsk artist og vokalutøver født 1981. Fra Tomrefjord i Romsdal, bosatt i Bergen.

Bachelor i filosofi fra Universitetet i Bergen.

Kjent fra blant annet jodle- og trekkspillduoen Polkabjørn og Kleine Heine. I en periode opptrådte han sammen med Ole Paus og Heine Bugge i bandet Kniven på strupen. I world music/strupesang-trioen A Horse With No Name har han med seg operasangeren Hallvar Djupvik og perkusjonist Audun Humberset. Slipper snart sin første plate, sammen med samboer Åse Britt Reme Jakobsen.

Har også flest Norge på langs-turer; i kajakk, til fots, på ski og i robåt.

Nå lar trommeslageren Audun Humberset stikkene løpe i lett galopp, Tomren kommer ut fra halvmørket bak scenen, lukker øynene, bøyer knærne, skyver nakken og hodet langt bakover, åpner kjeften på vidt gap. Et øyeblikk ser han ut som en tuberkulosepasient på sitt siste legebesøk. Så henter han frem tonene et eller annet sted i avgrunnen og sender dem ut over publikum. Flere samtidig. Den menneskelige sekkepipen fra Romsdal har varslet sin ankomst til Tuvas hovedstad Kyzyl.