Opptur? Det nordkoreanske nyhetsbyrået (KCNA) sendte 23. juni 2016 ut dette bildet, og det eneste som er sikkert, er at det viser en Musudan, også kjent som Hwasong-10, en mellomdistanserakett som regimet nå har gitt opp fordi testene stort sett var en fiasko. Foto: KCNA/AFP/NTB Scanpix

– Når nordkoreanerne har satset, har de fått det til

Tekst

Raketter som brenner opp under oppskytning. Missiler som brekker i tre. Våpen som vises frem uten innmat. For nordkoreanerne er det å feile veien til suksess.

Pyongyang, 10. oktober 2010: Til stormende jubel ruller missilene inn på Kim Il-sungs plass. Det er 65 år siden Koreas arbeiderparti, landets eneste, ble stiftet. På ærestribunen står Kim Jong-il (1942–2011), i sin sedvanlige, beige Mao-dress og mørke solbriller, ved siden av en svært alvorstynget Kim Jong-un (1983–), uvitende om at han alt året etter skal ta over som diktator. Det militære orkesteret spiller taktfast, og soldater marsjerer i takt. Sivile vifter med plastblomster og pom-poms. Det er paradedag i Nord-Korea, en av verdens mest lukkede stater.

Alle som vil vite hva diktaturet er i stand til, har skjerpet sansene. Som i et grotesk moteshow får de et innblikk i Nord-Koreas arsenal og, ikke minst, neste våpentrend. Film og fotografier blir forstørret så langt som rå er. Dette er den lille glipen av lys regimet utstråler.

– Nordkoreanerne viser stolt frem alt stæsjet sitt. Jeg vil ikke si de viser frem rene bløffer, men heller modeller av missiler som er under utvikling. Hva som er innenfor skroget, er jo alltid vanskelig å si. En del missiler er så godt laget at du blir usikker på om de virkelig er ekte, sier oberstløytnant Palle Ydstebø, sjef for militærstrategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole.

Orden i rekkene. Soldater i forgrunnen, militærorkesteret i midten og sivile som vifter med plastblomster og pom-poms. Foto: KNS/Afp/NTB Scanpix

Fiasko