– Jeg trengte ikke bry meg om respekten fra kolleger. Jeg forsket bare fordi jeg elsket det

Tekst

Vil du få varsel hver gang Eivind Sæther publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Planteforsker Anne Hope Jahren regnes som et av verdens mest innflytelsesrike mennesker. Hun tror vi går fryktelige tider i møte.

Planteforsker Anne Hope Jahren regnes som et av verdens mest innflytelsesrike mennesker. Hun tror vi går fryktelige tider i møte.

Trær har hukommelse. De har forsket på dette. Hvis et tre opplever kulde i ung alder og støter på det igjen som voksen, oppfører det seg annerledes enn trær som aldri har opplevd slikt. Og da er spørsmålet: Hvorfor er ikke det å huske en barndom? Hvorfor er ikke det et barndomstraume?

– Jeg behøver aldri å spørre meg selv hva som ville skjedd om jeg bare hadde prøvd litt hardere. Jeg vet hva det vil si å gi alt.

Det regner på universitetets bibliotek. Anne Hope Jahren lener seg på albuen, det er så vidt de korte bena når gulvet.

– Men så blir du eldre, du blir sliten, folk du er glad i, trenger deg og verden blir mer komplisert. Det er når du er ung at du må gi deg hen til noe.

Fakta: Anne Hope Jahren

Alder: 47 år.

Sivilstatus: Gift med Clint Conrad, sammen har de en sønn på 13.

Bakgrunn: Ph.d. fra Berkeley. Har undervist og forsket på plantegeologi med geobiologisk forskning ved blant annet Georgia Institute of Technology og John Hopkins University. Har mottatt tre Fullbright Awards og ble i fjor tatt inn på Time Magazines liste over verdens mest innflytelsesrike mennesker. Jobber nå på Universitetet i Oslo.

Aktuell: Den selvbiografiske boken «Lab Girl» lanseres denne uken i Norge under tittelen «Alt jeg vet om planter». Boken er en internasjonal bestselger.