– Mye bedre enn liberale demokrater til å bruke følelser og språk og metaforer som treffer folk i magen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Morten Møst publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Et varsel fra Italia. Et selvsikkert opprør. Og en daglig kamp om ordene. Simen Ekern har oppsøkt den europeiske høyrepopulismens elite.

Ordenes kraft. De europeiske høyrepopulistenes evne og vilje til å bruke kriser til å fremme en bredere agenda, har ikke forsvunnet selv om de hittil har hatt lite lykke i valg, mener forfatter Simen Ekern.

Et varsel fra Italia. Et selvsikkert opprør. Og en daglig kamp om ordene. Simen Ekern har oppsøkt den europeiske høyrepopulismens elite.

– Høyrepopulistenes trussel mot demokratiet er reell. Ideologien deres kan vinne selv om valgene tapes, sier Simen Ekern mørkt.

– Og forresten kan de godt komme til å vinne valg i fremtiden.

Ekern har skrevet bok om høyrepopulismen i Europa. Han stiller sin dystre diagnose etter tålmodig arbeid med å trenge inn til politiske miljøer som ikke åpner uten videre.

Men så har Ekern flere hatter å hilse med. Han ser seg selv som samtidshistoriker, med reporterens mulighet til å få aksess og forfatterens plass til sammenhenger og historisk bakteppe. Han bruker en personlig stemme og uvanlige gloser som avdjevling (renselsesstrategi for franske Nasjonal Front), Koblenz-kameratene (høyrepopulistenes internasjonale forbrødring), Lügenpresse (resirkulert nazibetegnelse på den profesjonelle pressen) og Der Blonde Herr (brukt om Ekern selv).

Fakta: Simen Ekern

Alder: 41 år.

Sivilstatus: Gift, ett barn. Bosatt i Roma.

Bakgrunn: Kommer fra Oslo. Idéhistoriker, forfatter og tidligere journalist, sist debattredaktør i Dagbladet. Dekker europeisk politikk for Morgenbladet og TV 2 Nyhetskanalen. Fikk i 2011 Brageprisen for boken «Roma». Kåret til «Årets europeer» av Europeisk Ungdom i 2015, samme år som boken «Europeere» kom ut.

Aktuell: Med boken «Folket, det er meg», som skildrer den europeiske høyrepopulismens fremvekst.