– Vi vil bare ha skipet til helvete ut herfra

Tekst

Vil du få varsel hver gang Alf Marius Opsahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Farsund

Miljøbombe. Lasteskipet «Harrier» ligger nå i opplag i Farsund og irriterer både naboer og politikere. Skipet som i vinter havarerte på vei ut av Norge, er tatt i arrest av Miljødirektoratet. I mellomtiden hoper regningene seg opp. Hvem skal betale?

Sørlandsbyen Farsund er foreløpig siste stoppested for skipet ingen vil ha: «Harrier», lastet med farlig avfall og ti indere og tatt i arrest av Miljødirektoratet.

– Det er som om vi har fått et fangeskip inn her – et spøkelsesskip.

Fiskeren, bonden og hytteutleieren Odd Gunnar Rødland står bak roret på sin egen fiskeskøyte og ser ut mot skjærgården og åpningen der han egentlig bare skulle sett Nordsjøen, men nå i stedet kikker rett inn en rusten stålvegg – skipet som ligger fortøyd i den idylliske Spindsfjorden, en villfaren farkost kalt «Harrier», som ingen helt vet hvem eier og ingen helt vet hvem som betaler for, men som ble mistenkt for å være på vei til Pakistan for ulovlig opphugging og nå er tatt i arrest av norske myndigheter etter et havari utenfor Jæren i vinter.

Idet Rødland sakker litt av på farten, vokser den nesten tre fotballbaner lange kjempen seg liksom enda større. Alt som høres, er den jevne duren fra aggregatene. Ingen er å se. Rødlands fiskeskøyte blir liggende alene og vugge i den høstmørke sjøen.

– Får de mat? undrer han.

Rødland forteller om dagen da han skimtet en fyr bak ripa på dekk, han hadde selv vært ute og fisket.