– Gi dem frysninger. Få dem til å gråte. All seriøs film inneholder magi

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jens M. Johansson publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Oslo

Da moren døde, flyktet 12 år gamle Harald Zwart inn i kinosalen i Fredrikstad. Filmregissøren sluttfører nå sin første norske film på nesten ti år.

Da moren døde, flyktet 12 år gamle Harald Zwart inn i kinosalen i Fredrikstad. Filmregissøren sluttfører nå sin første norske film på nesten ti år.

En vanlig morgen. Utenfor haster folk til arbeidet. Nydelige toner fra en strykekvartett ligger under. Harald Zwart sitter ved et kafébord.

– Faren min er født og oppvokst i Indonesia, i det som da var en nederlandsk koloni. Men så kom krigen. Japan invaderte landet. Bestefar klarte å komme seg unna. Han ble smuglet ut med ubåt og kjempet på de alliertes side, mens faren min og broren ble plassert i konsentrasjonsleir. Fra å ha levd et privilegert liv, ble han skilt fra foreldrene og måtte kjempe for å overleve i en leir med sykdom og sult. Han var syv år da.

– …

– Jeg tror ikke noen slipper unna en sånn opplevelse uten å være merket for ettertiden. Faren min er verdens søteste og snilleste menneske, det er han virkelig, vi har et veldig godt forhold, men han har vanskelig for å åpne døren inn til sjelen. Å gjøre det, ser jeg for meg, vil være som da Pandora åpnet esken og all mulig sykdom, lidelse og plager strømmet ut. På en måte har de fryktelige opplevelsene i barndommen frarøvet ham muligheten til fullt ut å engasjere seg i andres følelser.

Fakta: Harald Zwart

Alder: 52 år.

Familie: Gift med Veslemøy Ruud Zwart, som også er hans forretningspartner, og – siden 1994 – produsent for filmene hans. To barn: Zander (14) og Stella (12). Faren Dick Jan, hans kone, Brita og to halvsøsken, Ingrid og Alexander, i tillegg til storebror, John-Anker.

Stilling: Filmregissør og produsent.

Bakgrunn: Frydenberg videregående skole i Fredrikstad. Rekvisitør på Den Nasjonale Scene. Nederlandse Film en Televisie Academie i Amsterdam. Slo gjennom med den svenske tv-serien og filmen «Hamilton» i 1997. Headhuntet til Hollywood, der han debuterte med «One Night At McCool’s» i 2001, med blant andre Liv Tyler, John Goodman og Michael Douglas. Har senere laget blant andre «Agent Cody Banks», «The Pink Panther 2”, «The Karate Kid» og «The Mortal Instruments: City of Bones».

Aktuell: Ferdigstiller sin første norske film på nesten ti år, «Den 12. mann», som har premiere første juledag.