– Flere av forvalterne jeg intervjuet, mener oppriktig at skatt er tyveri

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Tiller publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Brooke Harrington har forsket på de superrike og deres hjelpere. Formueforvalterne er ikke bare økonomiske rådgivere, men også detektiver, psykologer, barnevakter.

Forsker på rike. Brooke Harrington har intervjuet formueforvaltere over hele verden. – Forvalterne kan hjelpe til med å bryte en pågående handelsboikott, unngå å tilbakebetale gjeld til banken eller snike klienten rundt loven som sier at den som eier sjeldne kunstverk av Monet eller Picasso, eier dem i fellesskap med verdensarven.

Brooke Harrington har forsket på de superrike og deres hjelpere. Formueforvalterne er ikke bare økonomiske rådgivere, men også detektiver, psykologer, barnevakter.

En milliardær ringer fra den japanske storbyen Osaka til sin formueforvalter i Storbritannia. Han sier han er i et møte hvor japaneren på andre siden av bordet har ytret ønske om å få 1000 røykte laksefileter innen noen dager. «Jeg er din formueforvalter, ikke din fiskehandler», er svaret. «Vel, i dag er du min fiskehandler», svarer milliardæren.

Forvalteren har ikke noe annet valg enn å piske opp kontaktnettet sitt og skaffe filetene. Senere får han vite at milliardærens bestilling var oppspinn, en test på hvor pålitelig og viljesterk han var.

– For de megarike betyr ikke landegrenser noe. Lover og regler eksisterer ikke for dem. De behøver ikke tilhøre et spesifikt land om de ikke vil. De hever seg over presidenter og regjeringer, de bruker dem som dukker. Det kan høres vilt ut, som en konspirasjonsteori, men det er faktisk sant, sier sosiolog Brooke Harrington (48).

– Når demokratiet ikke lenger svarer til den gjengse borger, men til den statsfrie superrike, kan det bli farlig.