Den første oligarken

Tekst

Vil du få varsel hver gang Eskil Engdal publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Kiev/Hlukhiv

Mikhail Teresjtsjenko eide verdens vakreste yacht, en uerstattelig kunstsamling og en av klodens største diamanter. Så kom oktoberrevolusjonen og fordrev ham til Norge.

Bitter slutt. Mikhail Teresjtsjenko med sin forlovede Margaret de Noe i 1914. Først fikk hun en av verdens dyreste diamanter i gave. Så ble hun overlatt til seg selv. Foto: Privat

Mikhail Teresjtsjenko eide verdens vakreste yacht, en uerstattelig kunstsamling og en av klodens største diamanter. Så kom oktoberrevolusjonen og fordrev ham til Norge.

Klokken to natten til 26. oktober 1917 skulle det være slutt på livet slik Mikhail Teresjtsjenko kjente det.

Fra vinduet i herskapshuset sitt ved Vinterpalasset i Petrograd kunne den 31-årige mangemillionæren uhindret nyte utsikten over elven Neva og Peter-Paulus-festningen. I de kalde oktobermånedene kunne han også se rasende soldater og borgere som marsjerte gjennom gatene med knyttede never og krevde aristokratiets endelikt. Russland sto i den blodigste krigen i menneskehetens historie, fabrikkene var lammet av streiker, brødkøene vokste, folk sultet i hjel i gatene og aristokratiets landeiendommer og gods ble okkupert av rasende bønder som krevde sosial rettferdighet.

Selv var Mikhail Teresjtsjenko mektigere og rikere enn noensinne. Som 17-åring hadde han arvet et ukrainsk handelsimperium i sukker, eiendom, kull og jernbane, han var utdannet fra Eton, studerte jus og økonomi ved universitet i Leipzig. I tillegg til latin og klassisk gresk, behersket han flere europeiske språk. De siste årene hadde han viet seg til sin gedigne kunstsamling, han studerte musikk og teater, var en hengiven operaelsker, gambler, mesen og dandy som holdt litterære salonger i Villa Mariposa i åsene over Cannes. Festene hans på Maxim’s i Paris var legendariske, med inviterte kokker og musikere fra Russland kunne han leie restauranten en uke i strekk.

I Petrograd (nåværende St. Petersburg) hadde han fortsatt å dyrke sin interesse for litteratur, av og til underholdt han sine aristokratiske venner på den over 100 meter lange yachten «Iolanda», verdens nest største. Eller som avisen London Times senere skrev om ham: «Da han kom tilbake til Russland, tok han opp en livsstil preget av kosmopolitisk dilettantisme. Han var godt likt i kunstnerkretser, både for sin personlige sjarm og for å ha finansiert flere viktige bokutgivelser.»

Hans dyrebareste eie var gjemt i safen i Petrograd, en 54 karat blå diamant han hadde gitt i gave til sin forlovede, den franske skjønnheten Margaret de Noe. Da han fikk den blå diamanten montert inn i et kjede med 46 andre diamanter, var det den største ordren i juvelerhuset Cartiers historie.