Nytt liv i Tyskland. Doran Eisenberg (fra venstre), Tal Alon, Nir Ivenizki og Yaron Valler har vidt forskjellige interesser og bakgrunn, men de er alle en del av samme trend: unge israelere som flytter til Berlin.

Unge jøder flytter til byen som ville utrydde dem

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ingeborg Eliassen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Berlin

I Berlin ble jødeutslettelsen planlagt til minste detalj. 80 år senere flytter unge israelere tilbake for å spille techno og nyte byens toleranse.

Minnene om holocaust er overalt. Berlin trykker dem på deg, på minneplater, skilt, snublesteiner og monumenter. I begynnelsen virket de veldig dominerende, husker Tal Alon.

– Det tyske språket hørtes dessuten nazistisk ut. Togene så nazistiske ut. Tanken som for gjennom meg hver gang jeg så en gammel dame: Hva gjorde du på 1940-tallet?

Det er åtte år siden den israelske journalisten brøt opp fra Tel Aviv med mann og små barn. Mannen, en tysk kunstner som vokste opp i Israel, ville til kunstnermekkaet Berlin. Alon hadde aldri bodd noe annet sted enn i Tel Aviv, men bar på et vanlig ønske blant unge israelere: å bo i et annet land en stund.

– Vi vet at den israelske hverdagen ikke er normal. Tanken var å reise ut i to, tre eller fire år. Guttene våre var to og seks. Det var en fin periode for et eventyr.

Merket. Fra 1941 tvang nazistene jøder i Tyskland til å bære en gul davidsstjerne synlig på venstre jakkeslag. Forordningen gjaldt alle over seks år.