– Han er en uforutsigbar og farlig aktør

Tekst

Vil du få varsel hver gang Morten Møst publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Kronprins Mohammed bin Salman kaster ikke bort tiden. Han har all makt i sine unge hender, selv før han blir Saudi-Arabias konge.

Arvingen. Mohammed bin Salman holder stø kurs mot kongetronen i Saudi-Arabia, det rikeste landet i den arabiske verdenen. Foto: Hassan Ammar/AP/NTB Scanpix

Kronprins Mohammed bin Salman kaster ikke bort tiden. Han har all makt i sine unge hender, selv før han blir Saudi-Arabias konge.

Var det et kupp? Palassrevolusjon? Familieoppgjør? Nasjonalisering av svarte formuer? Eller alt på én gang? Teoriene har myldret i uken etter de plutselige utrenskningene i ledelsen av den arabiske verdenens rikeste land. Men én ting er ingen uenige om: Kronprins Mohammed bin Salman er nå Saudi-Arabias ubestridte leder. Alle viktige beslutninger vil heretter gå via ham. Faren, Salman, er fortsatt konge, men gammel og syk.

Mohammed bin Salman, med tilnavnet MbS, er på sin side bare 32 år, proppfull av ambisjoner og selvtillit. Siden kong Salman overraskende gjorde ham til kronprins sist juni, på bekostning av nevø og innenriksminister Nayef, har MbS brukt tiden godt. Hans egen gren av den store saudiske kongefamilien er tydelig i sentrum, mens onkler, fettere og andre mulige rivaler har havnet på sidelinjen. Fra før er han forsvarsminister og kontrollerer nå resten av sikkerhetsapparatet. Kritikere på religiøst hold og i sivilsamfunnet er i fengsel eller husarrest. Alt dette mens Saudi-Arabia er låst i en resultatløs, blodig krig mot opprørere i nabolandet Yemen, driver isolasjonspolitikk overfor Qatar og er på kurs mot en væpnet konflikt med Iran.

Aksjonen sist helg var det foreløpige høydepunktet i det som er blitt kalt et langsomt kupp. Den omfattet blant andre onkelen Miteb, sjef for den viktige nasjonalgarden. Og den omfattet prins Alwaleed bin Talal, forretningsmann i milliardærklassen og kjent investor i globale storselskaper som Citigroup, News Corporation og Twitter. En håndfull andre prinser ble også tatt i forvaring, sammen med prominente forretningsmenn og en rekke regjeringsmedlemmer. Bankkontoer er frosset, eiendom konfiskert, privatflyene har fått flyforbud. Alt skjedde samme dag som kong Salman etablerte en ny komité mot korrupsjon, som ikke overraskende blir ledet av kronprinsen. The Economist kaller omveltningene «monumentale» og spår at de vil merkes verden rundt. Ikke minst risikerer investorer og selskaper med engasjement i Saudi-Arabia å møte en ny forretningspraksis og nye personer å forholde seg til.

I BØNN. Salman bin Abdulaziz (midt i bildet) er fortsatt konge i Saudi-Arabia. Men i juni endret han tronfølgen slik at sønnen Mohammed bin Salman ble kronprins. Nå er det i praksis Mohammed som styrer landet. Her ber den aldrende kongen i en moské i Medina. Foto: Reuters/NTB Scanpix

Kort lunte