Feminisme er kult. Isabelle Ringnes og Marie Louise Sunde mener det er blitt kult å kalle seg feminist, også for toppledere av begge kjønn. – Det handler om at alle skal ha de samme mulighetene, sier Sunde.

Agenter for likestilling

Tekst

Vil du få varsel hver gang Marit Tronier Halvorsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Kongsberg

Kirurg Marie Louise Sunde (29) og nettverksgründer Isabelle Ringnes (29) mener kvinner opplever ubevisst diskriminering i arbeidslivet hver eneste dag. Det vil de gjøre noe med.

– Siden jeg bestemte meg for å bli kirurg, har den aller vanligste tilbakemeldingen vært: Skal du ikke ha barn, liker du ikke menn? Det får jeg høre veldig ofte. Både fra jevnaldrende og eldre – menn og kvinner.

Det er bare noen uker siden Marie Louise Sunde (29) leverte doktorgradsavhandlingen sin i kirurgi. Heldigvis er den tidligere ballettdanseren vant til beinhard disiplin, for de siste årene har det vært uaktuelt å ta en fridag. Samtidig som hun har fullført doktorgraden på rekordtid, har hun jobbet halv stilling ved en kirurgisk avdeling – og drevet likestillingskampanjen HunSpanderer.

De siste ukene har en annen kampanje, #metoo, fått kvinner over hele verden til å dele egne historier om trakassering og overgrep. Temaet har opptatt Sunde lenge, og så intenst at hun for to år siden startet sin egen likestillingsorganisasjon.

– Det er helt åpenbart at disse tingene skjer. Og det er helt åpenbart at mange menn ikke er klar over at de skjer.

Fakta: Marie Louise Sunde

Født: 1987.

Stilling: Lege med spesialisering i generell kirurgi. Doktorgradsstudent ved klinikk for kirurgiske fag ved Akershus universitetssykehus. Gründer og leder av kampanjen HunSpanderer i Norge i 2015.

Bakgrunn: Startet kampanjen HunSpanderer i Norge i 2015. Har også startet den norske delen av Nexus, et nettverk for unge filantroper, og er engasjert i Partnership for Change, som jobber for økonomisk uavhengighet for kvinner internasjonalt.