Googles statsmann

Tekst

Vil du få varsel hver gang Osman Kibar publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Oslo

Jared Cohen (35) er rådgiveren som ble hentet fra toppen av amerikansk politikk til ledelsen i Google. Har Google fått en ny type verdensmakt?

Puslespiller. Jared Cohen (35) er sjefrådgiveren til toppsjefen i Alphabet, selskapet som eier hele Google-imperiet. Han leder også selskapet Jigsaw, som har som oppgave å håndtere it-kjempens største utfordringer på nett.

Jared Cohen (35) er rådgiveren som ble hentet fra toppen av amerikansk politikk til ledelsen i Google. Har Google fått en ny type verdensmakt?

Trykk her for en mer digitaltilpasset versjon av denne artikkelen.

– Historisk sett har det internasjonale systemet vært dominert av stater. Det er det fremdeles, men i den nye digitale topografien har selskaper en relevans til geopolitiske saker som de tidligere aldri har hatt, sier Jared Cohen.

Han er sjefrådgiver for toppsjefen i Googles eierselskap Alphabet og selv toppsjef i Jigsaw, selskapets «tenke- og gjøretank» som håndterer noen av teknologikjempens – og verdens – største digitale utfordringer. Fra øverste sjikt i klodens nest største teknologiselskap har han bedre oversikt enn de fleste over den digitale utviklingen og måtene den påvirker verden, stater og enkeltindivider på.

Cohen booker møter med statsministre og utenriksministre og ivaretar kontakten mellom it-kjempen og de øverste myndighetene i landene han besøker. DN traff ham da han var i Norge – blant annet for å møte statsminister Erna Solberg.

Han ble rekruttert til selskapet direkte fra politikken, nærmere bestemt USAs utenriksdepartement, hvor han har vært rådgiver for både Hillary Clinton og Condoleezza Rice.