– Det som hendte meg, er jo ikke god reklame for andre som vil lede i staten

Tekst

Vil du få varsel hver gang Hugo Lauritz Jenssen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Oslo

Christine Meyer tror nok at hun vil knekke litt sammen når stormen får lagt seg. Hennes avgang fra Statistisk sentralbyrå ble et politisk uvær av umåtelige dimensjoner.

Christine Meyer tror nok at hun vil knekke litt sammen når stormen får lagt seg. Hennes avgang fra Statistisk sentralbyrå ble et politisk uvær av umåtelige dimensjoner.

En skjærende ulyd ga ekko langt utenfor Jerntriangelet, de bærende økonomiske institusjonene i riket, den intrikate mekanikken der statsbudsjetter og nasjonalregnskaper er urverk og barometer – hvori også et såkalt innvandringsregnskap er ett av tusen små tannhjul. Kvinnen på den statistiske utposten måtte – svært motvillig – strekke våpen. Kvinnen på den farlige og trolig temmelig ukomfortable Jerntronen ble for sterk. Og nådeløs.

Tirsdag denne uken, knappe to døgn etter at Christine Meyer gikk av som administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå. Hun gikk ikke stille, slik de uskrevne reglene er. Hennes slamring med dørene kunne avleses som skakende seismiske rystelser. Det var, sånn omtrent, den mest spektakulære hendelsen i statistikkuniverset siden Erich Johann Jessen-Schardebøll i 1763 ga ut den første «statistiske» beskrivelsen av Norge. Som med tid og stunder skulle lede frem til Tabellkontoret og endelig til opprettelsen av Det statistiske Centralbureau i 1876, riktignok vedtatt uten den aller minste klirring av blankvåpen i Stortinget.

Det er et annet glam nå.

Hun virker forbløffende rolig og fattet. Hun har rosa kjole under en svart boblekåpe. En Apple Watch på håndleddet, kvadratisk, med store sifre. Det er årets første snøfall. Hun ler ofte, med et oppriktig hjerte, med generøsitet. Munterheten er lett som tørre snøfnugg.

Fakta: Christine Benedichte Meyer

Alder: 53 år.

Sivil status: Gift med Victor D. Norman, tre barn fra et tidligere ekteskap.

Bakgrunn: Siviløkonom (NHH), doktorgrad i økonomi, professor. Har publisert forskning særlig på strategiske endringsprosesser, fusjoner og oppkjøp. Statssekretær i Arbeids- og administrasjonsdepartementet (der Victor D. Norman var statsråd). Byråd i Bergen. Ledet Konkurransetilsynet fra 2011 til 2015. Ble administrerende direktør for Statistisk sentralbyrå (SSB) i 2015.

Aktuell: Fratrådte som SSB-sjef natt til mandag. Den kritiske oppmerksomheten ble så vendt mot Finansdepartementet og finansminister Siv Jensens håndtering av saken. Siste ord er langt fra sagt.