Kvinner i finans om sextrakassering

Tekst
Foto
Oslo/Stavanger/Tromsø

De få kvinnene i meglerhusene forteller historier fra et lukket, mannsdominert og pengesterkt miljø.

#Metoo. På et julebord med kolleger i meglerhuset kommer en mannlig kollega bort og gir meg et kompliment. Deretter stikker han hånden opp under skjørtet mitt.

#Metoo. Jeg var på middag med mine mannlige kolleger. Det skulle begynne en ny kvinne i avdelingen. De sendte en telefon med Facebook-profilen hennes rundt bordet og forhandlet om hvem som skulle ha sex med henne først. Da jeg sa fra til HR-avdelingen, fikk jeg beskjed om at dette fikk jeg ta direkte med dem det gjaldt.

#Metoo. En mannlig kollega, som visste at jeg var singel, kom bort til meg og hvisket meg i øret at hvis jeg tok litt mindre smør og ost på skivene, så skulle det nok bli kuk på meg også.

Historiene over er noen av erfaringene som kvinner i norsk finans deler med DN. I november vakte det oppsikt da den Hong Kong-baserte aksjemegleren Alexandra Haudemann-Andersen (28) uttalte til DN at hun synes Metoo-kampanjen har gått for langt. Hun frykter negativ oppmerksomhet rundt mannsdominerte bransjer vil kunne skremme kvinner bort.