Drømmen om uavhengighet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Eskil Engdal publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
St. Pauls/Venezia/Dettenschwang/Altötting/Munchen/Bytom/Katowice

Undertrykte tyrolere, egenrådige polakker og skattetrøtte italienere. Et hemmelig brorskap og en sinnssyk konge. Catalonias forsøk på løsrivelse har vekket gamle drømmer om selvstendighet over hele Europa.

En tidlig morgen i desember samler rundt 2000 soldater seg i den idylliske landsbyen St. Pauls i Sør-Tyrol. Med sine plomberte rifler, butte sabler, lærbukser og fjærhatter kommer Südtiroler Schützenbund marsjerende inn fra en annen tid. En gang var de en bondehær, reservister som skulle forsvare Alpenes dype daler mot ytre fiender. Nå marsjerer de mot det de mener er et historisk feilgrep. Blant de første i prosesjonen er Sven Knoll, den unge lederen av uavhengighetspartiet Süd-Tiroler Freiheit.

– Vi er et okkupert land, sier Knoll.

Han er inntullet i en romslig, svart frakk, har en nitid ordnet sveis og et klart, blått blikk, i ryggen et parti med slagordet «Frihet. Sør-Tyrol har aldri vært italiensk og kommer aldri til å bli det».

Separatisten. Sven Knoll leder partiet Süd-Tiroler Freiheit, som kjemper for et uavhengig Sør-Tyrol.

– Etter Catalonia ser vi at kampen for uavhengighet sprer seg. Det er inspirerende. Ingen spurte oss om vi ville bli en minoritet. Nå ser vi muligheten til et nytt Europa, et regionenes Europa. Forestill deg Europa som et stort hus med flere rom enn det har i dag, sier Sven Knoll.