– Det hadde gnagd meg så lenge. Tenk om jeg ble kjørt ned av bussen i morgen og ikke hadde gjort det jeg kunne.

Tekst

Vil du få varsel hver gang Simen Tveitereid publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Oslo

Aleksander Schau har levd av fjas og tullball på radio og tv. En lørdag kveld ble han Varsleren.

Aleksander Schau har levd av fjas og tullball på radio og tv. En lørdag kveld ble han Varsleren.

Det var stille i huset. Kona og den ett år gamle datteren hadde dratt til Bergen, han var alene hjemme med de to gamle bikkjene. Han var ferdig med radiosendingen, «4-4-2» hadde vært kortere enn vanlig, det var ingen serierunde denne lørdagen. Så Aleksander Schau hadde dratt historien om Joe Gaetjens, USAs målscorer i VM-finalen mot England i 1950, som etter noen gode år som talsmann for Palmolive og Colgate endte med å bli henrettet i fengsel på Haiti.

En vanlig dag på jobben.

Nå var tiden inne, nå ville han få det ut. Dagen før hadde han varslet om at han snart skulle legge ut en lengre tråd på Twitter der broer skulle brennes og oppgjør tas. Han slipte setningene, slik at de holdt seg innenfor 280 tegn, og gjorde klar den første av de 24 meldingene, han tenkte på dem som en mørk julekalender til det norske folk.

«Jeg bruker som oftest Twitter til fjas og fotball (...) Nå tror jeg at jeg må snakke litt alvor», skrev han i den første meldingen.

Fakta: Aleksander Schau

Alder: 43 år.

Sivil status: Gift, ett barn.

Stilling: Programleder. Lager sammen med Thomas Aune podkasten «Fotballklubben» (som også har livesendinger) og «4-4-2» på NRK Sport og P1.

Bakgrunn: Ex.phil. En av programlederne i «Karate», «FK Fotball» og «FK Sport» på P3 og «FC Fotball» på TV 2. Har skrevet flere fotballbøker. Ledet høsten 2017 et av lagene i NRKs tv-serie «Historisk».

Aktuell: Med 24 Twitter-meldinger om trakassering ble han en viktig drivkraft for Metoo i norsk offentlighet.