Plan. Etter at medietrykket ga seg, la Manuela Ramin-Osmundsen en strukturert plan for å komme tilbake til en normaltilstand. Løping var en av de viktigste ingrediensene.

De mistet toppjobben i politikken – slik har de det nå

Tekst
Foto
Oslo

Hvordan komme seg videre etter å ha måttet gå av som politiker, midt i en mediestorm? Skrive bok? Løpe maraton? Bli forelsket?

– Jeg hadde ikke løpt maraton før, men jeg løp så systematisk i den perioden at jeg tenkte «ja, jeg kan jo like så godt begynne å løpe maraton», sier Manuela Ramin-Osmundsen med et kort smil.

Klokken nærmer seg halv fem, det er like før hun skal sykle hjemover i kulden fra Miljødirektoratet på Helsfyr i Oslo, der hun jobber som HR-ansvarlig.

Inne på kontoret forteller Ramin-Osmundsen om uken i 2008, da hun plutselig ble det viktigste navnet i nyhetene. Som barne- og likestillingsminister i Jens Stoltenbergs andre regjering, ansatte hun 8. februar 2008 juristen Ida Hjorth Kraby som barneombud, uten å være åpen om at de to var bekjente. Det tok ikke lang tid før hun var på forsidene.

I løpet av én hektisk uke var hun overalt. Datteren hennes skal ha sett fotografer stå utenfor huset deres. På en pressekonferanse, bare seks dager etter den kontroversielle ansettelsesprosessen, ble det klart at Ramin-Osmundsen valgte å gå av som statsråd. Da stilnet også mediepresset. Dagene og ukene etterpå hadde hun ett mål for øye – å gjenvinne en slags normaltilstand. Samme høst løp hun Oslo Maraton for første gang, på rett over fire timer.

– Det blir noen kilometer, ikke sant, når du løper hver dag. Så vet man at når man er fysisk aktiv, så utløses endorfiner, som gjør deg mer positiv, gladere og bedre. Alt henger sammen, sier hun.