Zcash-grunnleggeren: – Det er en interessant og bisarr, ny verden

Tekst

Vil du få varsel hver gang Osman Kibar publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Leipzig

Kryptoanarkisten Zooko Wilcox (41) sover ikke lenger i bilen. All gjeld er nedbetalt. Og nå lytter investorene til hvert ord han sier.

The cypherpunks. Lenge før de fleste hadde internettforbindelse la chifferpunkere som Zcash-sjef Zooko Wilcox, en obskur, men også toneangivende bevegelse, planer for en heldigital fremtid.

Kryptoanarkisten Zooko Wilcox (41) sover ikke lenger i bilen. All gjeld er nedbetalt. Og nå lytter investorene til hvert ord han sier.

– Jeg må sjekke hva de skriver. Det kommer så mye hat.

En time er gått siden Zooko Wilcox (41) ble tatt imot som en stjerne på hackerkonferansen i Leipzig. Grunnleggeren av kryptovalutaen Zcash har trengt seg forbi tusenvis av hackere, kryptoanarkister og risikovillige investorer og funnet en nødutgang. Det er nå intervjuet egentlig skal begynne. Men Wilcox er helt stille, skroller bare febrilsk nedover Twitter-feeden sin.

Zcash har kun eksistert i halvannet år, hatt en markedsverdi på opptil 21 milliarder kroner, profilerte investorer fra Silicon Valley i ryggen og noe heller sjeldent i denne kroken av kryptoverdenen: et partnerskap med USAs største bank JPMorgan Chase, som markerer for alvor kryptovalutaenes vei opp fra undergrunnen.

Verden har fått en ny type milliardærer: Kryptokrøsusene

I forbindelse med Wilcox’ offentlige opptreden stiger Zcash-kursen fra 400 til over 500 euro på en time. Etter en halvtime raser den til 455 euro igjen, før den langsomt begynner å stige til helt nye høyder. Torsdag var markedsverdien nede i 12 milliarder kroner etter det kraftige verdifallet som rystet kryptovalutaverdenen denne uken. Verdien kan påvirkes av de underligste ting: