Så liten tiss. Nina Brochmann skal holde tale om kjønnsorganer for studenter på høyskolen på Stord. Inne på dametoalettet øver hun seg foran speilet. Hvis hun leser noe hun ikke er fornøyd med, setter hun seg på gulvet og stryker det fra talen med kulepenn.

Ekspertenes beste råd: Slik holder du en god tale

Tekst
Foto
Oslo/Stord Island

– Hvorfor skal de høre på deg? spør lege, forfatter og foredragsholder Nina Brochmann (30). Hvis du ikke kan svare på det, bør noen andre holde talen din.

– Vi pleier å ta en «power posing» før vi går på scenen – lager høye lyder, gjør store bevegelser og bokser i luften. Pulsen øker, og vi lurer kroppen til å tro at det er fordi vi er i aktivitet, og ikke fordi vi er nervøse, sier lege og forfatter Nina Brochmann (30).

Hun er en som mange vil høre på akkurat nå. I fjor ble hun og medforfatter Ellen Støkken Dahl nominert til Brageprisen for «Gleden med skjeden». Den norske boken om kvinners underliv er oversatt til 32 språk. I tillegg har den amerikanske foredragskjempen Ted Talks produsert og spilt inn legenes foredrag «The Virginity Fraud». Med sine 2,2 millioner seere på Youtube kan det se ut som 30-åringene er de mest populære norske foredragsholderne for tiden.

Ikke alle mestrer talekunsten like godt. Politikere og næringslivsfolk holder seg gjerne med både én og to taleskrivere, og talemanus er ofte en del av kommunikasjonsbyråenes oppdragsbeskrivelse. Bare i januar kommer det to norske bøker om å bli en bedre taler.

Å lure kroppen

For Brochmann venter foredrag fra USA i vest til Polen i øst de neste ukene, men aller først skal hun snakke til hundrevis av studenter om seksualundervisning under Samtidsdagene på Stord. Foredragsmanuset starter med en personlig historie, et grep Brochmann ofte bruker: «Naturfaglæreren vår hadde bukseseler og hentesveis. Hvis vi ikke visste at han hadde to barn, ville vi aldri trodd at han hadde hatt sex.» Men enn så lenge er vitsen gjemt inne i en pc. Flyet er to timer forsinket, brøytebilene har tatt over rullebanen og Brochmann kjenner et intenst sug etter snus.