Liker ikke. – Det er mye bekymring rundt barns økende bruk av internett og sosiale medier. Nå må vi si fra hva slags digital verden vi vil ha for barna våre, sier baronesse Beeban Kidron, som sitter i overhuset i det britiske parlamentet. Hennes innspill om nytt regelverk for å beskytte barn online er tatt med i forslaget til oppdatert britisk datavernlov.

Kjemper for et barnevennlig internett

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ingvild Paulsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
London

Baronesse Beeban Kidron har kommandert Hugh Grant og Colin Firth. Nå vil hun tvinge sosiale medier til å ta mer hensyn til barna på internett.

– Vi risikerer å miste en hel generasjon. En generasjon som får barneårene tatt fra dem. Det er en global skam.

Baronesse Beeban Kidron snakker fort og mye. Hun er mest kjent for å ha regissert filmen «Bridget Jones: På randen» med Renée Zellweger i hovedrollen.

Kidron er medlem i House of Lords, overhuset i det britiske parlamentet. Hjertesaken hennes er barns liv på internett, der de tilbringer mer og mer tid. I Norge har 91 prosent av barn og unge mellom ni og 16 år smarttelefon, ifølge Medietilsynet.

– Barn får en smarttelefon i hånden lenge før de er klar til å gi slipp på mor eller fars hånd. Og på nett behandles alle likt. Barn og voksne. Dette skurrer fullstendig med barnas vedtatte rettigheter, og nå vil jeg gjøre noe med det, sier Kidron på telefon fra hjemmekontoret i London.

Fakta: Beeban Kidron

Alder: 56 år.

Sivilstatus: Gift med Lee Hall, som er kjent for å ha skrevet skuespillet «Billy Elliot». To barn.

Stilling: Sitter i det britiske overhuset, House of Lords, som Baronesse Kidron of Angel i Islington. Startet organisasjonen 5Rights, som fremmer barns rettigheter på internett.

Bakgrunn: Regnes som en av Storbritannias ledende kvinnelige regissører. Var med å starte IntoFilm, en organisasjon som driver filmklubber på skoler i hele Storbritannia. Har æresbevisningen Offiser av den britiske imperieordenen for sitt arbeid for drama. Produserte nylig filmen «Victoria & Abdul», med Judi Dench i hovedrollen.

Aktuell: Har fremmet et tillegg til forslaget om oppdatert britisk datavernlov som skal sikre økt hensyn til barn på internett. Tillegget har fått støtte fra regjeringen.

5rightsframework.com