Adrian og sjokoladefabrikken

Tekst

Vil du få varsel hver gang Eirik B. Traavik publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Sandefjord

På gulvet. Adrian Forsberg har tatt over som daglig leder i Hval Sjokolade. Karrieren i sjokoladeselskapet begynte på gulvet, blant ristemaskiner og samlebånd.

Som fersk daglig leder skal Adrian Forsberg (29) lose familieselskapet Hval Sjokolade trygt gjennom en gedigen avgiftsøkning på sukker. Det kan bli skummelt.

– Det er så mye vi kan gjøre, men så har vi denne sjokolade- og sukkervareavgiften som øker med 83 prosent i år. Jeg føler at vi blir spent ben på, sier Adrian Forsberg (29).

I august takket han ja til å ta over familiebedriften Hval Sjokolade etter faren, Rolf Rune Forsberg. Forsberg den yngre kommer inn i selskapet med en master i finans fra St. Andrew’s og erfaring fra private equity-selskapet Cubera i Oslo.

Fakta: Avgift på sjokolade- og sukkervarer

Ble 1. januar 2018 økt med 82,9 prosent (fra 21,19 til 36,92 kroner per kilo).

Avgiftsplikten omfatter også sjokolade- og sukkervarer som ikke er tilsatt sukker eller søtningsmiddel.

Næringen mener avgiften er inkonsekvent. Kjeks er for eksempel avgiftspliktige hvis de er helt overtrukket (eventuelt «unntatt bunnen») med sjokolade eller sukkerholdig masse eller hvis de er «delvis overtrukket og/eller har mellomlag av slik masse (...), og hvor vekten av massen utgjør mer enn 50 prosent av kjeksens samlede vekt».

Avgiften beregnes på grunnlag av den avgiftspliktige varens nettovekt.

Kilder: Statsministerens kontor (statsbudsjett 2018), Skatteetaten, Lovdata, Norske Sjokoladefabrikkers Forening

Hvals inntekter de siste årene har vært stabilt høye. Alt ligger til rette for vekst, men det er én ting som får Forsberg til å beskrive driftsåret han står overfor som «skummelt» – en nær dobling av avgiftsnivået på sjokolade. 19. januar avviste Finansdepartementet en klage sendt inn til Eftas overvåkningsorgan Esa av NHO Mat og drikke, der en rekke norske bedrifter argumenterer for at økte avgifter på sjokolade og sukkerholdig drikke gir såpass store konkurransefortrinn til andre typer snacks at den effektivt sett er en form for statsstøtte.

– Vi har alltid hatt den avgiften, vi har alltid også ropt høyt om det at det ikke er en god avgift. Den er så konkurransevridende, fortsetter Forsberg og reiser seg kjapt fra møtebordet inne på kontoret i andre etasje på Hval-fabrikken. Han plukker ned to blå esker med marsipan-hvaler fra en mahognihylle ved skrivebordet sitt, setter dem ned foran seg på bordet.