Slik skal Stordalen endevende bokbransjen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Eirik Traavik publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Oslo

Kuppmakerne. Denne uken møttes de sentrale aktørene i Petter Stordalens nye forlagsfamilie i Nordic Choice Hotels' hovedkvarter på Frogner i Oslo. Fra venstre: Anne Fløtaker, sjefredaktør i Capitana; Petter Stordalen, nykronet forlagskonge og medeier i forlagene Pilar, Capitan og Gloria; Jørn Lier Horst, krimforfatter og forlegger i Capitana; Anne Gaathaug, daglig leder i Gloria Forlag og tidligere forlagssjef i Kagge og Jonas Forsang, forlegger i Pilar Forlag.

En av Norges mestselgende forfattere. Profiler fra to av landets største forlag. En helt ny forretningsmodell. På noen hektiske uker har Petter Stordalen i det stille blitt en tungvekter i forlagsbransjen.

– De ville selvfølgelig gjerne at jeg skulle bli.

Krimforfatter Jørn Lier Horst forteller om fredag 26. januar, dagen han møtte opp hos Gyldendal – for å si opp. Det var ingen hvem som helst Gyldendals sjefredaktør for skjønnlitteratur, Kari Marstein, tok imot på kontoret.

Jørn Lier Horst var etterforskningslederen som begynte å skrive bøker. På rekordtid er han blitt allemannseie, bare Jo Nesbø selger flere bøker. I 2016 hadde Gyldendal en nettoomsetning på norsk skjønnlitteratur for barn og voksne på rundt 60 millioner kroner. Ifølge DNs utregninger sto Horst for omtrent halvparten av dette. Forfatteren forklarte Gyldendal-ledelsen at han ville starte noe eget, men han fortalte ikke alt. Mer om det senere.

Horst har de siste årene hatt en produksjon og et salg som får bransjen til å måpe.

– De siste årene har jeg utgitt seks–syv titler hvert år og var et lite forlag alene. Bare i 2017 omsatte jeg over 400.000 bøker i Norge. Jeg har en stor backkatalog som selger mye fremdeles. Det gjorde at jeg ville se på mulighetene for å utgi bøkene mine på et eget forlag, sier Horst på telefon fra hjembyen Stavern.