Gullfabrikken i Trøndelag

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øystein Lie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Video
Meråker

Elever fra Meråker videregående skole har vunnet over 1000 medaljer i OL, VM og NM.

Klokken 08.30 en vanlig tirsdag tyter vel 100 ungdommer ut av to svære busser. Idet de tar ut ski og pikkpakk og begir seg mot Grova Skisenters nypreparerte løyper, kan man se det, det der blikket alle idrettsutøvere har. Eller er de bare slitne?

Gjennom snart 40 år har skilinjen på Meråker videregående skole i Trøndelag produsert over 1000 medaljer i NM, VM og OL. Alt neste helg kan skolen i fjellbygda ha kapret enda noen til. De tidligere elevene Martin Johnsrud Sundby, Emil Iversen, Niklas Dyrhaug, Finn Hågen Krogh og Kathrine Harsem stiller i OL i Pyeongchang. En annen eks-elev, OL-mester Tor-Arne Hetland, orkestrerer det hele, mens den mest kjente av dem alle, Petter Northug, er sendt ut i kulden.

I mylderet av ski og staver i Meråker står skilærer og eks-elev Frode Estil (45), kjent for å ha fått fart på karrieren etter å ha jobbet som sauegjeter i fjellene i Lierne, men mest for sine seks VM- og OL-gull. Like ved skilegenden tar elever frem tørrvoksen.

– Det er klart de smører skiene selv. Hvis vi koster vekk hver eneste stein, blir de ikke selvstendige nok. Vi har nok en annen kultur her oppe, gjør ting enklere, har mindre hast med å få frem toppresultater. Strengt tatt er det ikke medaljene som er viktige for oss. Vi vil gi folk en solid ballast i livet, sier Estil.

Skihelt som ble lærer. I Torino-OL i 2006 brakk Frode Estil ski og stav etter å ha tilbakelagt én meter på 30-kilometeren med skibytte. Estil ga seg ikke, kom seg opp, hektet seg på feltet og tok sølv. Det er den holdningen han forsøker å lære videre.