Global jeger. Mer enn 13 milliarder kroner er blitt stjålet i digitale ran som nå rir kryptovalutamarkedet. Dansken Michael Grønager har utviklet teknologien som både FBI, politi og skattemyndigheter i en rekke europeiske land benytter seg av i etterforskningen.

Har sporet stjålet kryptovaluta for milliarder av kroner

Tekst

Vil du få varsel hver gang Osman Kibar publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Oslo/København

Danske Michael Grønager er mannen myndigheter går til i jakten på digitale bankranere.

– Å bruke stjålne penger blir vanskeligere når sporbarheten øker. Det blir omtrent som å stjele «Mona Lisa», sier Michael Grønager.

– Du har maleriet, men det er vanskelig å veksle det til penger.

Kryptovalutabørser hackes jevnlig, og millionverdier forsvinner på et blunk. Som administrerende direktør i Chainalysis, har danske Michael Grønager fått en dominerende posisjon innen blokkjede-etterforskning, og sporingsselskapet bistår FBI og Kripos og nesten halvparten av alle politietater i Europa.

I slutten av januar sendte ranet av Coincheck, en av Japans største kryptovalutabørser, sjokkbølger gjennom allerede ustabile kryptovalutamarkeder: Ukjente hackere hadde stjålet valuta til en verdi av 532 millioner dollar. Etter alt å dømme var det historiens største digitale valutaran. 260.000 brukere ble rammet.

Sist lørdag annonserte den italienske kryptovalutabørsen Bitgrail at den var blitt hacket og at kryptovaluta verd 195 millioner dollar var forsvunnet. Omtrent samtidig ble en britisk valutamegler og kona ofre for det som trolig er verdens første fysiske kryptovalutaran, hjemme i Moulsford, England. Fire maskerte menn tvang seg inn, bandt ekteparet fast og tvang dem til å gi fra seg bitcoin-formuen.