Mann mot maskin. Sjakkfans fulgte med på kampen mellom daværende verdensmester Garry Kasparov og IBMs superdatamaskin Deep Blue i New York i mai 1997. Foto: Stan Honda/AFP/NTB scanpix

God, gammeldags kunstig intelligens

Tekst

Vil du få varsel hver gang Gøril Sæther publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Basert på en sjakkmesters erfaringer er det ingen grunn til å frykte datamaskiner.

Bør vi bekymre oss for kunstig intelligens? Nei, mener Garry Kasparov, tidligere verdensmester i sjakk. Da han var på høyden av karrieren, tapte han et historisk oppgjør mot en sjakkrobot. «Ingen vet bedre enn meg hvordan det føles å få jobben sin truet av en maskin,» skriver han i boken «Deep Thinking».

Sjakkmatchene mellom Kasparov og IBMs superdatamaskin Deep Blue ble spilt i en tid da det fortsatt var vanlig å kommunisere via faksmaskin – tilbake i 1996 og 1997. De var et symboltungt oppgjør mellom menneske og maskin, «århundrets kamp», ifølge avisene. Den første matchen i New York i 1996 vant Kasparov, mens Deep Blue vant omkampen året etter.

Dermed hadde en datamaskin for første gang slått en regjerende verdensmester i sjakk i en ordinær kamp. Et sjokkert publikum ble vitne til at taperen Kasparov nærmest rev seg i håret og hyttet med nevene i sinne.