Arkitektene som avslører droneangrep og hemmelige fengsler

Tekst

Vil du få varsel hver gang Osman Kibar publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Berlin/Leipzig/London

Nå har Eyal Weizman gjort seg til statsfiende over hele verden.

Rundt klokken tre på natten 9. januar 2009 ble en panservernrakett avfyrt mot hjemmet til den palestinske familien Salha i byen Beit Lahiya i nordlige Gaza. Tre minutter senere ble huset bombet. Syvbarnsmoren Randa (37), hennes 22 år gamle søster Fatma og fire barn på henholdsvis 14, 12, 4 og 1 år ble drept, ifølge en Amnesty-rapport om angrepet.

Eyal Weizman viser frem hullet raketten etterlot seg.

– Den vanligste signaturen på at en bygning er blitt truffet av en drone, er veldig spesiell. Det er alltid et lite hull i taket. Noen ganger er hullene ekstremt små, som her i Gaza. Bare fire centimeter.

Som en rettsmedisiner ved obduksjonsbordet viser den israelske arkitekten frem bilder av helt vanlige hjem, stuer og soverom som er blitt beskutt med dødelige, droneavfyrte raketter.

– Bygninger er de vanligste angrepsmålene i dronekrigene, spesielt i Waziristan. Og i Gaza. Det er i bygninger flest mennesker dør. Bygningene kollapser ikke. Raketten med innlagt forsinkelse går inn i arkitekturen, enkelte ganger går den gjennom flere lag med bygningsmasse før den eksploderer inne i bygningen, forteller Weizman.