Girer om. John Knight overlevde korrupsjonsskandalen knyttet til Iran. De siste 16 årene har anonyme Knight ledet milliardforhandlinger og vært strategiansvarlig for Equinor. Nå slutter han.

Strategidirektøren gir seg i Equinor: – Åpenhet. Det var ingen åpenhet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Morten Ånestad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Shere

Én korrupsjonsskandale, fem konsernsjefer og en mengde milliardinvesteringer. Etter 16 år i Statoils tjeneste forteller britiske John Knight sin historie om det som en gang var et oljeselskap.

– Det er med blandede følelser jeg nå forlater Statoil. Jeg har brukt 16 år av mitt profesjonelle liv i selskapet. Det har vært mine beste år.

John Knight har nettopp landet på Heathrow fra Frankfurt, der han har møtt forretningsforbindelser og diskutert kunst med en annen ivrig kunstsamler. På flyplassen venter privatsjåføren med en mørk og stor Range Rover. Nå skal han hjem, til Surrey, der han bor sammen med kona og labradoren Monty, oppkalt etter den britiske krigshelten fra annen verdenskrig.

John Knight er briten som i de siste 16 årene har vært en av de mest sentrale ansatte i Statoils, nå Equinors, strategi og utenlandssatsing. Ingen sies å ha et større kontaktnett. Han er på fornavn med politikere, toppene i internasjonale finanshus, professorer og bransjefolk. Knight har forhandlet frem avtaler verd titall milliarder for Equinor – og er den tillitsvalgte har pekt på når de vil ha en syndebukk for milliardtap utenlands, som satsingen på land i USA.

Knight har vært nær fem av de siste topplederne i Norges største og mektigste selskap. De siste årene har han ledet selskapets strategiavdeling fra London og vært Equinors best lønnede ansatte.

Nå har han bare dager igjen på lønningslisten og vil fortelle sin historie fra innsiden.