Brobygger. Den tidligere geriljasoldaten Fidel Hernandez Alvarez bruker bambusstammer for å lage en bro over elven.

Skal gjøre geriljasoldater til skogvoktere

Tekst

Vil du få varsel hver gang Elida Høeg publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Bogota/Uribe/Villavicencio

Avskogingen i Colombia har eksplodert etter at Farc-soldatene trakk seg ut av sine territorier. Et norskstøttet program skal gjøre tidligere geriljasoldater til skogvoktere – ikke uten risiko.

Albeiro Suárez hugger seg fremover i skogen med en machete. Han fikk navnet Juan da han ble født, men etter 26 år som geriljasoldat i Farc er det hans gamle dekknavn som får ham til å snu seg rundt.

– Jeg prøver å bruke det sivile navnet mitt nå, men alle jeg kjenner, kaller meg Albeiro, så det er fortsatt det jeg lyder, sier han og fortsetter innover.

Skogen han går gjennom, er under stille angrep. Samme år som fredsavtalen i Colombia ble underskrevet og Farc ga opp kontrollen over sine territorier, økte avskogingen i landet med 44 prosent. Spesielt mange trær er blitt felt her i landsdelen Meta, hvor geriljaorganisasjonen har kontrollert store skogområder siden slutten av 80-tallet.

Instituttet Ideam – Colombias svar på Meteorologisk institutt – overvåker Colombias landområder, og i første kvartal av 2018 gikk 5000 hektar fra grønt til grått på Ideams satellittbilder. Meta er landsdelen med flest varsler om avskoging på landsbasis.

– Det er vi som har vært skogens voktere, historisk sett. Vi har sørget for at trærne ikke er blitt hugget de siste fem tiårene. Da vi begynte å trekke oss ut, kom det andre inn, som begynte å felle uten å tenke, sier Suárez.