Lynkarriere. Mye har skjedd siden Sumaya Jirde Ali dukket opp hos Aftenpostens Si;D for to år siden. 20-åringen har vært i NRK-debatt med Sylvi Listhaug, gitt ut diktsamling og mottatt Zola-prisen.

– Ytringsfriheten misbrukes mer enn den trues

Tekst

Vil du få varsel hver gang Vilde Sagstad Imeland publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Oslo

Sumaya Jirde Ali har levd i 20 år, men stått nok i stormen for et helt liv. Slikt blir det bok av.

Det er gått knappe fire måneder siden Sumaya Jirde Ali satte fyr på norsk offentlighet. Nå går hun rundt med voldsalarm, har politibeskyttelse på arrangementer og vegrer seg for å delta i debatter. Hun diskuterer ikke så ofte som før. Hun sier det handler om at hun må tenke tre ganger, fordi hun alltid blir tolket i verste mening.

– Det blir selvsensur, som fører til at jeg blir redd for å prøve ut nye tanker.

Denne uken meldte hun på Facebook at hun i ny og ne blir kontaktet av ulike politidistrikter for avhør angående anmeldelse av hatefulle ytringer hun har fått rettet mot seg.

– Det blir mye anmeldelser. Jeg slipper heldigvis å gjøre det selv, det er som oftest Antirasistisk Senter og venner som gjør det på vegne av meg. Men avhørene må jeg stille opp i. Noen ganger skjer det på telefon, andre ganger må jeg reise til politikammeret der personen som er blitt anmeldt, bor. Denne gangen var det Bergen.

Fakta: Sumaya Jirde Ali

Alder: 20 år. Kom til Norge som syvåring. Oppvokst i Bodø.

Sivilstatus: Singel.

Stilling: Samfunnsdebattant, poet og forfatter.

Aktuell: Med sakprosaboken «Ikkje ver redd for sånne som meg» (Samlaget).