Fremmed fugl. Et amerikansk overvåkningsfly av typen P-8 Poseidon kommer inn for landing på flystasjonen Andøya. Ingen kan si hvor lenge de vil være der. – Amerikanerne er hyggelige, men snakker helst bare om vær og vind. Når det kommer til oppdrag, kommer stillheten. Da er de tause, sier Kjell Gunnar Myrseth, tillitsvalgt på stasjonen.

Fire amerikanske overvåkningsfly har brakt storpolitikken til Andøya

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ole Øyvind Sand Holth publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Andenes

Russerne var allerede irritert, forsvarsministeren under press og flystasjonen i full krise. Så dukket amerikanerne opp på Andøya.

De står i regnet ved siden av rullebanen. Noen ganger er det to, andre ganger tre, på det meste ser vi fire av gangen. Det er noe livaktig ved dem, der de står og ruger på hemmelighetene sine, en fremmed art under den uforanderlige nordlandshimmelen. Ingen vil fortelle hvorfor de kom akkurat nå eller hvor lenge de skal være her. Iblant sklir et av dem langsomt bort fra flokken, ned til enden av den asfalterte stripen, og dreier kroppen stille rundt. Det går et voldsomt brøl gjennom bygda da flyet forlater bakken og forsvinner nordover gjennom skydekket, i retning av Barentshavet, der den russiske marinen samtidig holder sin største øvelse på ti år. Den tok til, helt uanmeldt, bare noen dager etter at det første amerikanske overvåkningsflyet landet på Andøya.

Stormaktsspill

– Var dere kommet for å snakke om distriktspolitikk nå, så hadde jeg gått herfra.

Yngve Laukslett sitter med ryggen mot vinduet, bak ham brer havet seg endeløst mot horisonten. Han ville helst møtes «ved en diskré lokasjon», og har fått en bekjent til å låse opp en bar. I etasjen under oss kryr det av turister som skal på hvalsafari, men her oppe får vi sitte i fred for alt annet enn gjenferdene av fordums fyllefester. Laukslett er forsvarsmann og lokalpolitiker, men trakk seg som leder i Andøy Høyre etter avgjørelsen om å legge ned Andøya flystasjon, og sier distriktspolitikk er «for tullinger» under de rådende omstendigheter. Han mener konsekvensene av nedleggelsen berører langt flere.

– Etter min mening setter de rikets sikkerhet i fare, sier Laukslett.