Passe vilt. Raftingguide Chitra Bir Pun (bakerst) gjør alt han kan for at tyske turister skal ha en trygg og fartsfylt opplevelse med Sjoa Rafting. Så ber han dem om en anmeldelse. Så lenge sikkerheten er god, opplæringen nøye og naturen vakker, kan det fort vanke fem stjerner og lovord på Tripadvisor.

Prisen for et godt rykte? Fem pund

Tekst

Vil du få varsel hver gang Emma Tollersrud publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Sjoa/Oslo/Dhaka

For en billig penge kan du kjøpe positive brukeranmeldelser på Google, Facebook, Tripadvisor og Amazon. Små bedrifter må kjempe mot en voksende forfalskningsindustri for å bevare sitt gode rykte.

– I can provide good rating and reviews.

Frilansskribent «Emilygrace» fra Storbritannia svarer raskt. På nettstedet Fivesquid.com er hun en av mange frie fugler som tilbyr seg alt fra å dubbe video og retusjere bilder til å skaffe flere følgere på Instagram. Nå stiller hun villig opp for å bedre en DN-journalists navn og rykte.

«As a successful seller, I understand the importance of well written reviews and feedback's», erklærer hun på sin brukerprofil.

For den nette sum av fem pund vil Emilygrace forfatte en positiv, ektefølt femstjerners brukeranmeldelse, «promoting anything you want». Med noen få tastetrykk takker DNs journalist ja, og fem pund overføres. Hun får en enkel instruks: Få med at Emma Tollersrud er frilansjournalist, redigerer og korrekturleser. Og at hun har mye erfaring.

En knapp dag senere lyser fem stjerner opp under journalistens navn på Google: