Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Frem fra støvet

Tekst

Fredag åpnet Vinmonopolet og auksjonshuset Blomqvist norgeshistoriens andre vinauksjon. Her er litt hjelp til å finne de beste objektene.

Støvet børstes andektig av flasken. Korken er lang og skjør, gjennomtrukket av vin. Mursteinsbrune dråper danser ned i glasset. Man trekker pusten, og duften av tørket frukt, sedertre, krydder, tobakk og terroir pirrer nysgjerrigheten.

Vin og brennevin er den eneste måten å smake historien på, og få ting kan sammenlignes med å åpne en gammel flaske vin. Kanskje er den fra året du ble født, kanskje er den fra da besteforeldrene dine var barn.
 

TROFÉ ELLER KATTA I SEKKEN?

774 vinobjekter ble lagt ut på Blomqvists nettauksjon igår, der de blir værende til siste auksjonsdag 9. april. I dette virvaret av gamle viner kan det være vanskelig å orientere seg. Hva skal man kjøpe, og hva er egentlig et godt kjøp?

Noe fasitsvar finnes ikke. Under forrige nettauksjon før jul ble prisene vel høye på mange av flaskene, som det ofte blir når auksjonsrusen tar overhånd. På forhånd kan det være lurt å sjekke hva flaskene man ønsker å by på, koster i utlandet. Det kan man enkelt gjøre på nettsider som Wine Searcher. Eldre flasker som ikke finnes der, kan man undersøke tidligere pris på hos de større auksjonshusene.

Det er heller ikke lett å vite hvordan gamle flasker er blitt behandlet gjennom «livet». Korker som har lekket mye, skal man være forsiktig med. Selv om det finnes flere eksempler på det motsatte, er det en rimelig sikker indikasjon på at flasken har stått oppreist for lenge og at korken har tørket inn.

Falmede etiketter kan antyde et liv i solen og en varmeskadet vin.

Fargen, særlig på hvitviner, avslører også mye. Er hvitvinen blitt brunlig eller oransje, er den mest sannsynlig oksidert, om det ikke er snakk om en søt vin. Har en rødvin mistet mye farge og har mye bunnfall på grunn av det, kan det indikere et lengre opphold i varmen.

DYRE DRÅPER. Femlitersflasken med Château La Mission Haut Brion 1982 er vurdert til cirka 100.000 kroner, og er blant de mest verdifulle flaskene i auksjonen.<br>Foto: Hampus Lundgren

DYRE DRÅPER. Femlitersflasken med Château La Mission Haut Brion 1982 er vurdert til cirka 100.000 kroner, og er blant de mest verdifulle flaskene i auksjonen.<br>Foto: Hampus Lundgren

DRIKKEKLARE KLASSIKERE

Objekter fra de klassiske områdene dominerer på nett­auksjonen. Særlig er det mange gode partier fra Piemonte til forholdsvis lav antatt pris, selv om det er topp produsenter i gode årganger om lagringen har vært bra.

Fra Bordeaux finnes klassiske og berømte slott til stive priser, men også mer ukjente slott, som kan være virkelig gode kjøp om lagringen har vært bra.

De helt store kjøpene fra Burgund mangler. De fleste hvite på listen kan være noe risikable med tanke på oksidering, mens de gode røde kjøpene hovedsakelig kommer fra Côte de Beaune. Côte de Nuits er derimot representert av middelmådige produsenter, med DRC, Leroy og Roumier som noen unntak.

Om prisene holdes, er det enklere å gjøre gode kjøp fra Tyskland, og blant søtvinene er det Madeira og Douro-dalen som gjelder. Her finnes viner fra klassiske hus i gode år, og særlig vinene fra Madeira er i tillegg mindre lagringssensitive.

Vinmonopolet bruker samme betegnelse på flaskenivået som de internasjonale auksjonshusene. «IN» betyr i flaskehalsen, «VTS» betyr veldig høy skulder og «TS» betyr høy skulder. Ha likevel i tankene at bak et lavt nivå på en gammel vin kan det skjule seg en vidunderlig bombe av en vin.

Vinmonopolets ordinære auksjon holdes 8. april i Blomqvists lokaler i Oslo. Der skal 164 objekter under hammeren. Kombinert med nettauksjonen gir det en total verdivurdering på 4,88 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.