Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Nasjonalretten

Tekst
RIKTIG DRIKKE. Til fårikål passer det best med hvitvin eller øl. Foto: Melisa Fajkovic

RIKTIG DRIKKE. Til fårikål passer det best med hvitvin eller øl. Foto: Melisa Fajkovic

Fårikål og vin gjør fin.

Få norske retter kan skilte med egen dag, men det kan nasjonalretten fårikål. Siste torsdag i september er fårikålens dag, og denne retten er et det beste eksempelet på sesongmat fra det norske kjøkkenet, forankret i husmannskosten.

Det er en gammel skikk å koke ferskt kjøtt sammen med grønnsaker, men retten fårikål dukker ikke opp i norske skrifter før på 1800-tallet, mest sannsynlig for at dette var som hverdagsmat å regne. I nyere tid har retten blitt for festmat å regne, og med forvandlingen fra hverdagsmat til festmat kommer også et nytt spørsmål: Hva skal man drikke til?

Tradisjonelt er det øl som hører til, og det er fortsatt et godt valg. Et vellaget, lyst og fyldig øl er perfekt til fårikål. Aller best er de som kommer fra et mikrobryggeri i Norge eller andre deler av verden, og som i tillegg innehar syre og friskhet. Å drikke vin til fårikål er heller ikke noe problem, men det byr på større smaksmessige utfordringer.

 

HVITVIN ELLER ØL

Selv om fårikål er en kjøttrett, er det hvitvin som gir den mest harmoniske kombinasjonen. Ferskt, kokt lammekjøtt med kål som sentral ingrediens trenger ikke tanninene fra en rødvin. Men hvitvinen kan gjerne være kraftig, med en porsjon eik. En chardonnay fra Burgund, Jura eller «den nye verden» (Australia, Chile, Sør-Afrika og Argentina) gir retten det den trenger.

Det samme gjør en tradisjonelt laget spansk hvitvin, gjerne fra Rioja, laget på druene viura eller verdejo. Eller den mer sjeldne druen grillo fra Sicilia. Alternativt er en fyldig og rik riesling et godt valg, gjerne fra Pfalz eller Østerrike. Er man så heldig å ha en virkelig moden Champagne i kjelleren, er det supert til fårikålen.

 

HVITVIN TIL FÅRIKÅL

92 Rolet Côtes du Jura Expression du Terroir 2009
Domaine Rolet, Jura, Frankrike
205 kroner | 17256 | bestilling | B & R Wine

→ Dufter av modne epler og salt med hint av tre og voks. Fyldig og konsentrert på smak med en rik oksidert salt frukt og en brent finish. Drikk nå til 2020.

 

91 Matassa Blanc 2012
Domaine Matassa, Roussillon, Frankrike
284,90 kroner | 10027 | bestilling | Autentico

→ Sammensatt og aromatisk duft med innslag av trøffel, modne epler og krydder. Frisk syre med en nydelig fyldig moden frukt. Konsentrert og lang virkelig flott og original hvitvin. Drikk nå.

 

90 Ossian 2011
Vides y Vinos Rueda, Spania

269,90 kroner | 91406 | basiskategori 6 | Fondberg

→ Fersk og kompleks duft med mineraler, hvit steinfrukt, gjær og eik. God konsentrasjon på smak med lett kremet munnfølelse og frisk saltpreget utgang. Drikk nå til 2018.

 

89 Marques du Murrieta Capellania 2008
Marques du Murrieta, Rioja, Spania
220 kroner | 11600 | bestilling | Momentum Wines

→ Dufter av moden sødmefull tørket frukt, krydder og tre. Moden lett mineralsk frukt på smak med en tørr utgang. Fyldig med balansert syre og lang utgang. Drikk nå til 2018.

 

89 Grappoli del Grillo 2012
Marco de Bartoli, Sicilia, Italia
265 kroner | 94080, bestilling, Gaia Wine & Spirits

→ Dufter av røyk, blomster og mineraler med innslag av solmodne appelsiner. Nydelig, fersk og lett sødmefull, grapefruktpreget smak med flott konsentrasjon og en syrlig urtepreget utgang med flott mineralitet og spenst i finish.

 

87 Viña Tondonia Reserva Blanco 1998
Lopez de Heredia, Rioja, Spania
269,90 kroner | 80591 | bestilling | Blend Wines

→ Moden frukt, med nøtter, voks og søtt treverk. Mye treverk også på smak med balansert friskhet og nøttepreget utgang. Trenger tid i kjelleren for å komme rundt. Drikk 2015 til 2020.

 

85 Koehler-Ruprecht Kallstadter Riesling Kabinett trocken 2011
Koehler-Ruprecht Pfalz, Tyskland
132,80 kroner | 4778 | bestilling | Record

→ Lukket på duft med innslag av voks og sitrus. Frisk syre kombinert med moden og bløt fyldig frukt. Drikk nå.

 

ØL TIL FÅRIKÅL

86 Haandbryggeriet Hesjeøl
Haandbryggeriet, Norge
70,10 kroner, 80399, 0,5 l. basiskategori 3, Haandbryggeriet

→ Blomster på duft med hint av balsam og tjære. Fyldig og rik på smak med konsentrert frukt med en lett bitter avslutning. Drikk nå og i et år fremover.

 

85 Slåtteøl
Kinn Bryggeri, Sogn og Fjordane, Norge
89,90 kroner, 92068, basiskategori 6, Vectura

→ Frisk, fruktig og kornpreget duft. Lett fedme og fyldig mousse på smak med en delikat, lett bitterhet i utgang. Kan godt lagres i ett til to år. 

DN.no/matvin

Les mer fra Magasinet her.

Flere populære saker på DN.no:

Christian Ringnes til ungde studenter: - For eiendom er de beste tidene bak oss. Jeg rakk det. Stakkars dere.

Mengleren mente 2-romsen var "helt ok, ikke mer": 107 på visning. 16 budgivere. 550.000 over takst

Dette er polets beste rødvinkjøp: Weinert leverer varene igjen

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg Dagens Næringsliv på Facebook

  • Få siste nytt og utvalgte saker rett i feeden din.
  • Del dine beste leseopplevelser med venner.
  • Er du abonnent kan du dele betal-saker med andre som ikke er abonnenter.

Alt du trenger å gjøre er å trykke «Like» på Dagens Næringslivs hjemmeside på Facebook.

Klikk her for å følge oss på twitter.