Finsefeiring

Tekst
ELEVERT GOURMET. Selv med lavt skydekke er utsikten fra Finse 1222 ekstraordinær i restaurantsammenheng.

ELEVERT GOURMET. Selv med lavt skydekke er utsikten fra Finse 1222 ekstraordinær i restaurantsammenheng.

Det går an å spise godt på 1222 meter.

Fakta: Finse 1222

Finse
Telefon: 56 52 71 00
www.finse1222.no

Meny ★★★★
Mat ★★★★
Miljø ★★★★★
Service ★★★★
Pris ★★★★
Totalt 21

Matglede i høyfjellet

Salt bråstoppet på vei til loungen utenfor matsalen i hotellet Finse 1222. Duften av den lokale kjøttsuppen, som sto og vaglet i en bolle i baren, var utrolig god, og et øyeblikk angret både Salt og Pepper på at de hadde bestilt bord i den litt fjongere restauranten. De kunne klart seg godt med en varmende skål rallarsuppe og reinsdyrburgere.

Men det er jo i spisesalen det skjer – slik det har gjort i 100 år. Her skal visstnok Nansen ha spradet rundt i smoking mens han forberedte sine ekspedisjoner og fintfolket danset etter middagen. I dag er det fjellstøvler, praktisk turtøy og restitusjonsbehov som preger gjestene, enten de har syklet den vakre Rallarvegen eller kommet til fots fra Geiterygghytta.

14

ROSASTEKT SOM BESTILT

Finse 1222 er en del av sammenslutningen De Historiske Hotel & Spisesteder. Hotellet har beholdt mye av sjarmen som følger med storhetsarkitekturen, med lyse fellesområder og enorme vinduer som vender ut mot Finsevannet og Hardangerjøkulen.

– Det er ikke noe å si på omgivelsene. Bedre ramme for et godt måltid får man knapt, sa Salt.

Bordene var pent dekket og menyen trykket på et enkelt bordkort.

Finse 1222 serverer en treretters middag med vinanbefalinger. Det er ingen andre valgmuligheter.

Litt vimsete service fra det høyst internasjonale servitørkorpset er i grunnen som ventet i en sesongbedrift utenfor allfarvei.

– Kokken er fra Argentina, og han er kjempeflink, sa den østeuropeiske servitrisen som skjenket vin til forretten.

En kremet aspargessuppe med parmesankrutonger var en god start på måltidet – fyldig og med rikelig smak av sommerasparges og crunchy krutonger. Ved siden av kom det hjemmebakt jøkulbrød fra kjøkkenet og hvitløksmajonesen aioli.

– Dette er jo godt, men er det nok til å tilfredsstille sultne turgåere? undret Salt.

Folk i fjellet vil ha store porsjoner og mat som fyller, og det fikk de med hovedretten. Entrecôte av reinsdyr med trøffelpotetmos var solid og velsmakende – og rosastekt, akkurat som Salt hadde bedt om.

– Det er jo ikke verst at de spør om hvordan du vil ha den stekt når det er fellesmåltid. Det finnes gode restauranter i byene som ikke gidder det engang, sa Pepper.

Man kunne kanskje innvende at potetmosen virket en smule vandig, men reinsdyret, med rotgrønnsaker og pepperkornsmør, satt som et skudd med et glass Gattinara fra den norskeide vingården Nervi i Piemonte.

ROENS PRIS

Det er jo noe magisk med de lyse sommernettene i den norske fjellheimen, og på Finse er det ikke spart på nasjonalromantikken. Noe mangler selvsagt i forhold til en klassisk restaurant. Slik blir det på et sted uten veiforbindelse og lokale butikker. Bare togene på Bergensbanen passerer med jevne mellomrom.

– Men stillheten og roen har jo også en verdi. Er det ikke derfor vi er her? spurte Pepper.

Desserten, en hjemmelaget kokos- og limepannacotta med sjokoladeis og bringebærsaus var også deilig, og i vinpakken til 400 kroner fulgte det også en italiensk dessertvin som passet godt til.

Finse 1222 er godt nytt for fjellvandrere eller sykkelturister som vil unne seg litt ekstra god mat på turen.

Treretters middag koster 575 kroner per person, men for de fleste gjestene inngår det i hotellets rompris med helpensjon. Med vinpakke tilsvarer det nær 2000 kroner for to voksne. Ingen billig restaurant, men så ligger den på et helt spesielt sted.

Salt valgte den praktiske tilnærmingen:

– Hvorfor skal man spise knekkebrød bare fordi man er på over 1000 meters høyde?

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk