Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Eg ve te Colonialen

Tekst

Bergens stolthet, Colonialen, har fått nytt hus og ny giv. Resultatet er storartet.

Fakta: Colonialen

Kong Oscars gate 44, Bergen
Telefon: 55 90 16 00
www.colonialen.no/restaurant

Meny ★★★★★★
Mat ★★★★★
Miljø ★★★★★
Service ★★★★★★
Pris ★★★★
Totalt 26

Vestlandsk storhet

Det lød et tungt sukk fra nabobordet. Mjøndalen hadde scoret mot Brann, og Bergens plass i eliteserien i fotball så ut til å være historie.

– Det er kanskje like godt å være her og ikke på stadion, sa Salt, som håpet å unngå vold i gatene etterpå.

Sjekk ut DNs nye søkbare restaurantguide her

I en av Colonialens stuer var Salt og Pepper likevel trygt isolert fra de tunge sidene ved å være bosatt på Vestlandet, det være seg vær, vind eller mangel på sportslige ferdigheter. Restauranten har flyttet fra sin sentrale plassering like ved Torgallmenningen til Kong Oscars gate, som sniker seg oppunder fjellsiden fra Fløybanen til jernbanen. Menyen er både enkel og ambisiøs. 12 retter utgjør dagens smaksmeny. Man kan spise syv hvis man vil, og et lite utvalg er dessuten tilgjengelig à la carte.

– Så deilig å ikke måtte føle seg bundet til en fast meny, slik det er blitt på altfor mange topprestauranter i Norge nå, sa Pepper.

 

JULENÆRT

Det startet pent med svært gode appetittvekkere: østers med brunet smør og løk sammen med en sfære av skogsopp som løste seg opp og fløt rundt i munnen, og søtpotetchips med andebryst og trøffelmajones.

De 12 rettene beveget seg sømløst mellom sjø og land. Sild kom med røkt blåpotet og friterte potetskall, og en vakker terrine av foie gras kom med mandler og en nydelig vinposjert fiken.

Kokkene lekte med teksturer, som da jordlige beter med myk chèvrekrem kom med crunchy marengs av rødbete. Og en dyp, fyldig skalldyrbisque fikk et syrlig kick av enda en sfære, denne gangen av tomat, som duppet i den lavarøde suppen.

– Det er en fin kombinasjon av tradisjonell mat med en touch av molekylær gastronomi.

Noen ganger satt ikke kombinasjonene helt. Rått kamskjell med fermentert selleristang og tangbuljong var smakfullt, men litt på bekostning av det fine kamskjellet. Andre ganger var det strålende, som da pannestekt piggvar fikk følge av syrlig smørsaus og salte bomber av lakserogn, pent kontrastert med pære og nattsvart avrugakaviar, eller da confitert svineribbe ble presentert med en herlig, kremet salsa av kastanjer.

– Tyvstart på julen, men ai, så godt, sa Salt.

13

DYRT OG DEILIG

Colonialen briljerer med strålende håndverk. Til en trio av kalvekjøtt, inkludert den ettertraktede brisselen, ble det servert en nydelig, fritert polenta og friske rosenkålblader. Det var like vakkert som velsmakende.

Pepper dyppet tungen lett i en nydelig barolo.  Colonialens vinkart er enkelt, men innholdsrikt, kanskje med en litt tung vekt på enkelte produsenter. Men det var ikke vanskelig å finne noe godt til maten. Salt og Pepper endte opp med en flaske Puligny Montrachet fra Seguin Manuel og en strålende barolo fra forrige årtusen, og slapp unna med samme pris som for vinpakkene. Begge flaskene ble håndverksmessig åpnet og dekantert ved bordet av en av Colonialens kyndige kelnere.

– Man er aldri i tvil om at man blir tatt godt vare på her, sa Pepper, som ikke kunne rose servicen nok.

Med stilige desserter, blant annet en nydelig sjokoladeganache med marshmallow-is og hjemmelaget marshmallow og syrlig mandaringelé på tallerkenen, var et strålende måltid fullbyrdet.

Billig var det ikke. Den store menyen koster 1350 kroner per gjest, og hvis man godt og vel dobler det ved hjelp av vinpakke eller selvplukk, samt kaffe og kjøpevann, kryper regningen fort opp mot 6000 kroner for to.

– Det koster å være kar, men her kan de sakene sine, sa Salt.

Slik er det. Og Colonialen er fortsatt Bergens beste spiseopplevelse.

Se også:
Restaurantanmeldelse: Lysverket
Restaurantanmeldelse: Niwa
Her er de beste vinene til julemiddagen

Et røverkjøp av en nyttårschampagne
Hva slags oppvask-type er du?
Camilla Stoltenbergs tøffe år

Les mer om mat og vin her.
Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.