Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Høstslipp med glipp

Tekst
GODE NYHETER. Nye viner i norske hyller – det inkluderer mye godt fra de beste tyske vinmarkene.  Foto: Melisa Fajkovic

GODE NYHETER. Nye viner i norske hyller – det inkluderer mye godt fra de beste tyske vinmarkene. Foto: Melisa Fajkovic

Fredag kom glimrende hvitviner fra noen av Tysklands beste vinmarker på det norske markedet. Det samme gjorde en stor mengde luguber vin.

For første gang følger Vinmonopolet i år Tysklands fremste produsentforening VDPs årlige septemberlansering av rieslingdruens største mesterverk. Verband Deutscher Prädikatsweingüter, foreningens fulle navn, har etablert en etterlengtet firetrinns kvalitetspyramide over vinmarkenes kvalitet. Kun et fåtall gudbenådede marker får betegnelsen Grosse Lage, og vinene selges som Grosses Gewächs, GG. På trinnet under finner vi Erste Lage, og fra disse to øverste kvalitetsnivåene finnes et titall gode grunner til å ta turen innom din nærmeste butikk. 

Der stopper også oppturen.

Det samme spørsmålet dukker opp hver gang Vinmonopolet inviterer til prøving av sine nye hyllevarer. Selv om det ikke er Polets fulle ansvar, er spørsmålet tett forbundet med testlisteordningen – gavepakken som gir importørene én årlig mulighet til å prøve ut et fritt valgt produkt i de største butikkene.

Når skal brorparten av importørene innse at intetsigende bestselgerkopier kun bidrar til dårligere bredde og et dårligere vinmonopol? Kom heller med noe nytt, tenk fremover, kom med kvalitet! Hvilke er fremtidens polslagere? Dårlige utgaver av dagens? Neppe. Det finnes allerede altfor mange viner i disse kategoriene som ikke selger det grann. Bedre lykke neste år!

 

MUSSERENDE VIN

90 André Jacquart Grand Cru Mesnil Experience Brut Blanc de Blancs
André Jacquart, Champagne, Frankrike
319,90 kroner  1328  bestilling  Vinum

Dufter av brødbakst og autolyse. Nydelig syrestruktur med en flott, fyldig og mineralsk frukt. Bra konsentrasjon og lengde. Mye champagne for pengene. Drikk nå til 2020. Passer til aperitiff og skalldyr.

 

HVITE VINER

94 Forster Ungeheuer Riesling GG 2013
Weingut Reichsrat von Buhl, Pfalz, Tyskland
319,90  1688  basiskategori 5  Grapevine

Basisslippets beste vin. Sammensatt duft av mineraler og nektariner med innslag av aromatiske epler og anis. Leskende og nerverik frukt på smak med en lang, kjølig, mineraldreven utgang og en tørr, fast eplefrukt i finish. Drikk nå til 2025. Passer til fet fisk og skalldyr.

 

93 Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Trocken GG 2013
Fritz Haag, Mosel, Tyskland
307,10 kroner  17144  basiskategori 6  Best Buys

Dufter av våt skifer og mineraler med innslag av svovel og grønne epler. Stor konsentrasjon på smak med en lett bitter frukt og en lang, mineralsk utgang. Tørr og bitende finish. Drikk nå til 2030. Passer til fet fisk og sushi.

 

92 Chablis 1. Cru Vaugiraut 2010
Duplessis, Chablis, Frankrike
229,90 kroner  52454  bestilling  Red & White

Nydelig mineralsk duft med preg av flint og kalk med hint av sitrus. Flott konsentrasjon på smak med moden, mineralsk frukt og en balansert syrestruktur. Drikk nå til 2025. Passer til skalldyr.

 

91 Chardonnay les Graviers 2012
Stéphane Tissot, Jura, Frankrike
269,90 kroner  48269  bestilling  Vinum

Sammensatt duft av sopp, lær, toast og aprikoser. Kjølig og moden, konsentrert frukt med en frisk syre og en lang, sammensatt og fascinerende frukt på smak. Lang og tørr avslutning. Drikk nå til 2018. Passer til lys tamfugl og sopp samt hvit fisk og kraftige skalldyrretter.

 

90 Von Hövel Oberemmeler Hütte Riesling Kabinett 2013
Von Hövel, Mosel, Tyskland
195 kroner  17094  bestilling  B & R Wine

Dufter av sitrus og mineraler. Nydelig balanse mellom syre og sødme på smak, med en pent konsentrert infernalsk frukt. En perfekt matvin. Drikk nå. Til krydret mat, sushi og asiatiske retter.

 

87 Wongraven Morgenstern Riesling 2013
Wongraven Wines, Pfalz, Tyskland
149,90 kroner  17521   bestilling  Symposium Wines

Hvite blomster og fersken med innslag av modne høst­epler og mineraler på duft. Saftig og leskende på smak med en detaljert, fersk frukt kombinert med en tørr, lang og syrlig finish. Drikk nå til 2020. Passer til fet fisk og skalldyr.

 

87 Schätzel ReinWeiss Riesling Trocken 2013
Schätzel, Rheinhessen, Tyskland
140,60 kroner  99650  bestilling  Vininor

Mineralsk duft med hint av flint og svovel. Utrolig ren og frisk fersk frukt med en stram syre og lang, mineralsk utgang. Drikk nå. Passer til fet fisk og sushi.

 

RØDE VINER

95 Pommard 1er Cru Pezerolles 2010
Domaine de Montille, Burgund, Frankrike    
760 kroner  17359  bestilling  Moestue Grape Selections       

Dette er essensen av Pommard. Aromatisk og nydelig duft med hint av pepper og fioler. Uhyre elegant og balansert med en kjøttfull, lett moden frukt på smak og en frisk syre. Lange og lett tydelige tanniner. Nå til 2025. Til sopp og kalv.

 

92 Monument Tree 2011
Copain, California, USA
499 kroner  14683  bestilling  Tramontane

Dufter av søte røde bær som bringebær og krydder med hint av tre. Flott konsentrasjon på smak med en kjølig frukt og frisk syre. Lang, tørr utgang med balanserte tanniner. Drikk nå til 2018. Passer til sopp, svin og kalv.

 

92 Morei 2012
Foradori, Trentino, Italia
329,90 kroner   9328   bestilling  Non Dos

Floral og mineralsk frukt på duft med innslag av modne kirsebær, mandler og tørkede urter. Konsentrert og lekker, detaljert kjernefrukt på smak med flott fylde og en fast, mineralsk, lang finish. Drikk nå til 2020. Til storvilt og kalv.

 

92 Château Dauzac 2009
André Lurton, Bordeaux, Frankrike
469,90 kroner  52810  bestilling  Excellars

Dufter av kaffebønner og moden, mørk bærfrukt med innslag av lær og tobakk. Moden, mørk frukt og treverk på smak med en konsentrert syre en lang, kjølig utgang med nydelig tanninstruktur. Drikk nå til 2020. Passer til okse og grillet kjøtt.

 

91 Viña Tondonia Reserva 2002
Lopez de Heredia, Rioja, Spania
269,90 kroner  34610  bestilling  Blend Wines

Svisker og treverk med et lett søtlig krydderpreg på duft. Saftig og konsentrert, frisk, mørk frukt på smak med en nydelig balansert tanninstruktur og lang, syrlig utgang. Drikk nå til 2020. Passer til lam og and.

 

91 Côte Rôtie 2012
J-M Stéphan, Nord-Rhône, Frankrike
379,90 kroner  17460  bestilling  Domaine Wines

Dufter av rå potet og bjørnebær med innslag av blomster og svart pepper. Fersk og konsentrert frukt på smak med integrerte tanniner og en syrlig, lett mineralsk utgang med lett bitterhet. Drikk nå til 2025. Passer til småvilt og okse.

 

90 Barbera d’Alba 2012   
E. Pira & Figli, Piemonte, Italia
249 kroner  48714  bestilling  Moestue Grape Selections     

Dufter av mandler og marsipan med innslag av ferske kirsebær. Saftig og delikat frukt med lette tanniner og markant syre. Nydelig balanse. En klokkeren og delikat barbera. Drikk nå. Passer til and og kremet pasta.

 

88 Beaune Clos de la Maladière Monopole 2012
Domaine Cauvard, Bourgogne, Frankrike
219,90 kroner  16481  basiskategori 5  Wine4You

Dyp og floral bringebærduft med streif av tjære og svale krydder på duft. Leskende og delikat, tørr frukt på smak med en lang kjølig utgang. Nå til 2020. Passer til svin og kalv.

 

87 Carrascal 2009
Bodega y Cavas de Weinert, Mendoza, Argentina
139,20 kroner  32404  basiskategori 3  Momentum Wines

Aromatisk duft av mørke bær og urter med innslag av velhengt viltkjøtt og lyng. Pen konsentrasjon av saftig, mørk frukt på smak, balanserte tanniner og syre. Godt kjøp. Drikk nå til 2018. Til okse, lam og grillet kjøtt.

 

86 Château Prat-Castel 2012       
Terroir de Lagrave, Gaillac, Frankrike      
115 kroner  80532  bestilling  Moestue Grape Selections       

Krydret duft med innslag av tre og røde bær. Fin saftig frukt med balanserte tanniner. Mye rødvin for pengene. Drikk nå. Passer til okse og lam.

 

84 Rosso di Montepulciano 2013
Salcheto, Toscana, Italia
136,90 kroner  17100  basiskategori 6  Oregon Wines

Dufter av modne kirsebær, nøtter og svale krydder. Saftig og lett kjernefrukt på smak med en fyldig og finkornet tanninstruktur. Drikk nå til lette kjøttretter.

 

PORTVIN

93 Dow’s Quinta da Senhora da Ribeira Vintage 2012
Symington Family Estates, Douro, Portugal
449 kroner  16787  bestilling  Stenberg & Blom

Dufter av mørke bær og bjørnebær med hint av plommer. Saftig frukt med lette tanniner og lang, tørr utgang. Nydelig balanse og pent integrert alkohol. Kan nytes nå til en heftig pepperbiff eller gjem i kjelleren til 2035. 

DN.no/matvin

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner