Kabinettsekretær Ernst Loosen

Tekst
RIESLINGKEISEREN. Ernst Loosen har en av Tysklands beste vineiendommer, i bratte heng i Moseldalen i tillegg til Villa Wolf i Pfalz. Foto: Aleksander Nordahl

RIESLINGKEISEREN. Ernst Loosen har en av Tysklands beste vineiendommer, i bratte heng i Moseldalen i tillegg til Villa Wolf i Pfalz. Foto: Aleksander Nordahl

Ernst Loosen ville endre rieslingens dårlige rykte. Nå lager han noen av Norges mest solgte hvitviner.

Det var arkeolog, ikke vinbonde, Ernst Loosen skulle bli. Men da faren ble svært syk og måtte kvitte seg med vingården som hadde vært i familiens eie i 200 år, ville ingen andre i familien overta. Året var 1987, vingården var nær konkurs og alt var forfallent på vineriet utenfor landsbyen Bernkastel i Mosel.

– Jeg var så heldig å arve seks vinmarker som allerede i 1868 var Erste Lage (Grand Cru). Alle har forskjellig karakter på grunn av vidt forskjellig jordsmonn, selv om de er naboer. Mitt store mål ble å lage best mulig vin, sier Loosen.

Familiens vinmarker langs de stupbratte hengene over Mosel-elven var i overraskende god forfatning.

– De fleste rieslingstokkene var over 60 år gamle, noen over 100 år. Det er helt unikt, sier Loosen.

 

LØNN FOR STREVET

På 80-tallet ble riesling assosiert med billige, søte, kjedelige og kommersielle viner. Loosen innså at han hadde en jobb å gjøre. Han presenterte sine viner i London, California og Frankrike. Utenlandske journalister fikk igjen øynene opp for tysk riesling. Snart var Ernst Loosen Tysklands mest kjente vinmaker. Han eksporterte til 43 land, mens naboene solgte vinene i nabobutikken. Han ble mange ganger kåret til årets vinmaker, og eiendommen er i dag regnet som en av de beste i Tyskland.

USA er Loosens største marked, etterfulgt av Norge. Rundt 190.000 flasker blir produsert årlig. All produksjon er økologisk, selv om vinene ikke er sertifisert.

På nittitallet overtok Loosen eiendommen til J.L. Wolf i Pfalz.

– Da fikk jeg mulighet til å lage pinot og tørre rieslinger for første gang. Det er ikke alltid like enkelt å lage en tørr riesling i Mosel, som er så langt nord, men det var det folk ville ha, sier Loosen.

– Jeg har smakt meg gjennom gamle flasker som min bestefar og oldefar lagde, og lest deres notater. Det har ført til at jeg har endret måten jeg lager mine tørre viner på. Før lot man vinen ligge lenger sammen med gjæren på fat, gjerne i 30–40 år. Det gjorde vinene utrolig holdbare. Jeg tappet nettopp et fat 1981-årgang på flaske, den er helt magisk.

Fortsatt står halvtørre kabinettviner for mesteparten av Loosens produksjon.

– Det er det som er typisk Mosel. For å dempe syren her trenger man den lille sødmen, hvis ikke du vil justere syren, noe alle gjør, men få vil innrømme, sier han, som opplyser at han måttet ty til det i tre årganger så langt.

Loosens suksess har sin pris.

– I dag sier mine søsken at jeg fikk jo alt og at de vil ha et stykke av kaken. Jeg bare ler og sier at jeg gjorde det de ønsket, og jeg tok over alt, inkludert en stor gjeld. Det som finnes i dag, har jeg skapt, ikke de.

 

87 Urziger Würzgarten Riesling Kabinett 2013
Dr. Loosen, Mosel, Tyskland
136,80 kroner | 50066 | bestilling | Flaaten

→ Floral duft med innslag av søte frukter og krydder. Saftig, fersk og mineralsk frukt med en balansert sødme kombinert med en frisk og spenstig syrestruktur. Lang utgang. Drikk nå til 2020. Passer til sterkt krydret mat og røkt og saltet mat.

 

86 Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 2013
Dr. Loosen, Mosel, Tyskland
130 kroner | 3152 | bestilling | Flaaten

→ Mineralsk, noe lukket duft med hint av skifer og grønne frukter. Fersk, mineralsk, sødmefull frukt på smak kombinert med en frisk syre og god lengde. Drikk nå til 2020. Passer til sterkt krydret mat og røkt og saltet mat.

 

85 J.L. Wolf Wachenheimer Riesling Kabinett 2013
Dr. Loosen, Pfalz, Tyskland
121,20 kroner | 50065 | bestilling | Flaaten

→ Noe lukket på duft med innslag av mineraler og voks. Fersk og delikat eplepreget frukt på smak med en frisk syre. Pen lengde med en beskjeden og balansert sødme. Drikk nå. Passer til sushi.

 

85 Graacher Himmelreich Riesling Kabinett 2013
Dr. Loosen, Mosel, Tyskland
100,70 kroner | 34486 | basiskategori 3 | Flaaten

→ Dufter av våt flint og mineraler med hint av epler. Flott konsentrasjon på smak med en frisk syre og en pent balansert sødme med en fersk, mineralsk frukt. Nå til 2017. Til krydret mat og asiatiske retter samt røkt og saltet kjøtt.

 

84 Dr. Loosen Riesling Trocken 2013
Dr. Loosen, Mosel, Tyskland
118,90 kroner | 33887 | bestilling | Flaaten

→ Mineralsk duft med innslag av skifer og grønne epler. Fersk, lett mineralsk frukt kombinert med en frisk syre. Lett og noe enkel utgang. Flott matvin nå, til skalldyr- og fiskeretter.

 

83 Loosen Riesling Kabinett 2013
Dr. Loosen, Mosel, Tyskland
89,90 kroner | 37654 | basiskategori 2 | Flaaten

→ Dufter av mineraler og grønne epler med hint av sitrus. Fersk og fruktig, spenstig syre og balansert sødme på smak. God lengde. Drikk nå til asiatiske retter og sushi.

 

81 Loosen Riesling 2013
Dr. Loosen, Mosel, Tyskland
89,40 kroner | 37654 | basiskategori 1 | Flaaten

Lukket på duft med hint av grønne epler og blomster. Fersk og fruktig med en frisk syre og balansert sødme. God lengde. Drikk nå. Passer til sushi.

DN.no/matvin

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner