Slik ser stjernestøv ut

Tekst

Amatørforsker Jon Larsen har reist verden rundt for å samle stjernestøv. Ingen andre forskere har greid å skille ut mikrometeoritter blant støvet som omgir oss.

Stjernestein. Den voldsomme friksjonen mot luftmolekylene fører til at mikrometeorittene blir så oppvarmet at de til slutt smelter til en liten kule. Når de havner på jorden, er de på størrelsen med små sandkorn, cirka 0,3 millimeter. De har sine striper og særegenheter, avhengig av hvor mye medfart de har fått i atmosfæren. – Dette kan være restmateriale fra før planetene våre ble dannet, og enkelte partikler er eldre enn vår egen sol. Vi snakker om 4,6 milliarder år tilbake i tid, kanskje også lengre, sier Jon Larsen. Foto: Forlaget Den Gyldne Banan

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk