Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kvoteflyktningene

Tekst
TAKKET NEI. Tidligere administrerende direktør i Fearnley Securities, Eivind Hadler-Olsen, har overlatt tre permisjoner til kona Ida Hadler-Olsen (42). Her på bergensferie med døtrene Ingrid (12), Andrea (10), sønnen Johan (9).

TAKKET NEI. Tidligere administrerende direktør i Fearnley Securities, Eivind Hadler-Olsen, har overlatt tre permisjoner til kona Ida Hadler-Olsen (42). Her på bergensferie med døtrene Ingrid (12), Andrea (10), sønnen Johan (9).

I finansbransjen gir pappapermisjon karrierestopp og utfrysning. Les om meglerne som bytter fedrekvote i bonus og jobber hvis de er hjemme.

Fakta: Fedrekvoten

Fedrekvoten er på 10 uker dersom barnet er født etter 1. juli 2014. Tidligere har fedrekvoten vært 14 og 12 uker.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) vil neste uke sende ut et forslag til endring på høring. Hun vil at det skal bli lettere for mor å overta fars kvote – og omvendt.

For å ha rett til fedrekvote, må både far og mor ha rett til foreldrepenger. Hvis mor er alene om omsorgen for barnet og har rett til foreldrepenger, overføres ukene med fedrekvote til henne.

Hvis mor ikke har rett til foreldrepenger og har mottatt engangsstønad, har du ikke rett til fedrekvote.

Hvis du ikke har rett til foreldrepenger, overføres ukene med fedrekvote til mor.

...

Kilde: Nav

– Det er fortsatt uvanlig å ta pappapermisjon i finansbransjen.

Eivind Hadler-Olsen (47), investor og tidligere administrerende direktør i Fearnley Securities, nyter late ferie­dager med familien.

Finanstoppen har to døtre, én sønn, og én til underveis, men han har aldri tatt fedrepermisjon.

– Det var en totalvurdering min kone og jeg gjorde. Det er klart at det hadde en økonomisk side, men først og fremst handlet det om at jeg ville jobbe og min kone ville være hjemme, sier han.

Hadler-Olsen mener 10 ukers permisjon er i lengste laget, og synes at det er spesielt utfordrende å kombinere pappaperm med meglerjobben.

– Du har gjerne norske kunder og utenlandske kunder i ulike tidssoner som forventer at du er tilgjengelig, sier han.

 

«IKKE FOR MYKE MENN»

Fedrekvoten er redusert fra 14 til 10 uker for barn som er født 1. juli 2014 eller senere. Denne uken foreslo familie- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) at foreldre skal kunne overføre permisjon fra den ene til den andre uten dokumentasjon, kontroll eller sanksjoner. Forslaget blir mottatt med jubel i finansbransjen, der det fortsatt er vanlig at meglerne overlater bleieskift og barnepass til kona. DNs egen kartlegging basert på samtaler med en rekke meglere, sjefer og partnere viser at den lovregulerte fedrekvoten ikke har fått fotfeste i finansmiljøene.

– Moderne og myke menn har ikke noe i et finanshus å gjøre. De blir mobbet av kolleger, sier en meglertopp i midten av 30-årene i et av landets ledende meglerhus.

Han deler gjerne synspunktene sine, men anonymitet er en forutsetning. Vil han fortsette i meglerbransjen, har han ikke råd til å stå frem.

Ifølge meglertoppen er det helt vanlig at nybakte finansfedre jobber hjemmefra mens de er i pappaperm. Den innrapporterte permisjonstiden til Nav brukes til mye annet enn barnepass, bleieskift og trilleturer, ifølge meglertoppen.

– Fedrene holder daglig kontakt med kunder i permisjonstiden. I denne bransjen må du være tilgjengelig hele tiden. Hvis du slår av mobilen din i tre måneder er du ferdig i bransjen. Det er på grensen til tjenesteforsømmelse!

Han har ikke tatt pappaperm. Selv da babyen var nyfødt, ble aldri pc eller mobil slått av, en tilgjengelighet arbeidsgiveren satte pris på.

– Meglerhuset hadde slitt med å finne en erstatter, og jeg vil ikke skyve ekstra oppgaver på kolleger i permisjonstiden. Å være borte vil dessuten ha store økonomiske konsekvenser i form av tapt bonusopptjening og inntjening for selskapet. Det er rett og slett ikke verdt det, sier han.

– For å være helt ærlig, er hverken jeg eller så veldig mange andre menn jeg kjenner opptatt av å ha alenetid med barna. Det er fint å ha tid med familien, men jeg trenger ikke ti uker alene med babyen.

KONKURRANSEMILJØ. Meglersjef Gaute Eie i ABG Sundal Collier tror tøff konkurranse og frykt for å miste kunder er noe av forklaringen på at meglere dropper pappaperm. Han har selv tre barn og har heller utvidet feriene fremfor å ta permisjon.

KONKURRANSEMILJØ. Meglersjef Gaute Eie i ABG Sundal Collier tror tøff konkurranse og frykt for å miste kunder er noe av forklaringen på at meglere dropper pappaperm. Han har selv tre barn og har heller utvidet feriene fremfor å ta permisjon.

«RART»

– Det å være borte seks til åtte uker i strekk fordi man får et barn, er litt rart. Men det går an å ta litt lengre ferier eller kombinere det i perioder hvor du er i karantene mellom to jobber, sier Gaute Eie, som leder ABG Sundal Colliers aksje- og rentevirksomhet.

Finanstoppen mener tøff konkurranse og frykt for å miste kunder er noen av forklaringene på at meglere dropper permisjonen. Selv fikk Eie tre barn da han var med å bygge opp Arctic Securities, og har derfor utvidet feriene innimellom fremfor full permisjon.

– Jeg har aldri tatt ut pappaperm, men har vært mye sammen med barna likevel, sier han.

– I meglerbransjen er det veldig få som tar pappaperm, legger han til.

Analytiker John A. Olaisen i samme meglerhus måtte fordele permisjonen over tre år.

– Det er vanskelig å ta lang fri i ett. Analytikere er sin egen franchise og man kan ikke holde franchisen stengt over lang tid. Da mister man den, sier han.

 

BONUS

DN kjenner til flere tilfeller der nybakte fedre er blitt tilbudt bonuser for å droppe pappapermisjon. Utbetalingene har vært et sted mellom 40.000 og 60.000 kroner. Ingen av fedrene ønsker å stå frem og fortelle om praksisen.

– Da jeg ba om pappapermisjon, ville arbeidsgiver gi meg en fet bonussjekk i stedet. De mente jeg hadde en verdifull kompetanse som gjorde det umulig for meg å være borte i ti uker. Pengene skulle gjøre det lettere for samboeren min å være hjemme mens jeg fortsatte å jobbe. Hun er selvstendig næringsdrivende og ønsket i utgangspunktet ikke å være hjemme i frykt for å miste kunder, sier en mann i begynnelsen av 30-årene som er ansatt i et norsk meglerhus. Etter lengre forhandlinger med selskapet ble løsningen at mannen vendte tilbake til jobb etter tre permisjonsuker. Som kompensasjon fikk familien en raus bonus på 60.000 kroner som skulle dekke familiens inntektstap.

– Det var en forutsetning at jeg tok permisjonsukene i tilknytning til ferie, slik at jeg var borte fra kontoret i den roligste perioden, sier finansmannen.

PAPPABONUS. Valutaanalytiker og tobarnsmor Camilla Viland i DnB Markets kjenner til at meglere får bonus for å droppe pappapermisjonen. Hun mener det er litt trist for likestillingen

PAPPABONUS. Valutaanalytiker og tobarnsmor Camilla Viland i DnB Markets kjenner til at meglere får bonus for å droppe pappapermisjonen. Hun mener det er litt trist for likestillingen

BLIR KJØPT UT

Valutaanalytiker og tobarnsmor Camilla Viland i DNB Markets mener at praksis og holdninger til pappaperm varierer sterkt i meglerbransjen.

– Her er det takhøyde for permisjon og å være hjemme med sykt barn, hvis ikke hadde jeg ikke jobbet her, barna er tross alt viktigst. Men det gjelder ikke nødvendigvis for alle, i enkelte meglerhus er mitt inntrykk at det er mindre akseptert, sier Viland.

Kultur, frykten for å miste kunder, men også egne preferanser tror hun er av betydning for skepsisen i enkelte meglerhus.

– Alle har rett på permisjon, men i noen miljøer er det likevel ikke akseptert. I noen tilfeller går det på egen vilje og egen posisjon. Man tenker kanskje litt egoistisk i forhold til egen karriere, bonus og kunder, sier hun.

Også Viland kjenner til at enkelte meglerhus tilbyr meglerne bonus for å frasi seg pappapermen.

– Jeg har hørt at noen meglere blir kjøpt ut, og er sikker på at det forekommer. Når man først ikke aksepterer pappaperm er det litt fair, da slipper familien det økonomiske tapet. Men det er likevel synd i et likestillingsperspektiv, sier hun.

Viland frykter kutt i pappapermisjonen vil føre til et større fravær av meglerfedre i hjemmet.

– Jeg tror det er viktig at far har alenetid med barna. Kuttes det i ordningen tror jeg det blir færre fedre i meglerbransjen som vil være hjemme med barna. Men jeg tror noe av problemet også er at en del kvinner ønsker mest mulig av permisjonen selv.

FORSKER PÅ FEDREKVOTEN.Dette handler om bransjekulturog holdninger, påpeker forskerSelma Therese Lyng.

FORSKER PÅ FEDREKVOTEN.Dette handler om bransjekulturog holdninger, påpeker forskerSelma Therese Lyng.

Fakta: Fedrekvote uten fotfeste i finans

DNs kartlegging basert på samtaler med en rekke meglere, sjefer og partnere, viser at den lovregulerte fedrekvoten ikke har fått fotfeste i finansmiljøene:

Flere meglere har fått månedlig bonus i størrelsesorden 40-60.000 kroner for å droppe permisjon.

Pappaperm blir sett ned på og oppfattes som ambisjonsløst.

Permisjon tas ut ved karantene eller ferie, eventuelt utvides ferien med noen ekstra dager ved fødsel.

Vilkårene er dårligere i frittstående meglerhus. Her tar meglerne vanligvis to ukers permisjon.

«UNDERGRAVER» ORDNINGEN

Meglere som blir kompensert for å droppe permisjon undergraver dagens ordning med fedrekvote. Det mener forsker Selma Therese Lyng ved Arbeidsforskningsinstituttet. Lyng har forsket på bruk og konsekvenser av foreldrepermisjon blant høyt utdannede. Hun understreker at et viktig poeng med fedrekvoten er at fedre skal slippe å forhandle med arbeidsgiver om å få ta permisjon, fordi kvoten ikke kan overføres til mor.

– Når disse arbeidsgiverne tilbyr kompensasjon for å ta mindre enn kvoten, blir fedre nødt til å forhandle likevel. Det bidrar også til å undergrave likestillingsintensjonen bak fedrekvoten. Det gir et sterkt signal til fedre om at hvis du vil være på «A-laget» må du være villig til å ofre rettigheter til samvær med barna dine.
I tillegg må du ha en partner som enten har en mindre viktig jobb, eller som er villig til å risikere sin karriere. Og det gir kvinnelige og mannlige ansatte svært ulike karrierebetingelser når de får barn, sier hun.

Lyng mener det ikke bare er et miljø preget av tøff konkurranse som er årsak til at pappapermisjon velges bort i enkelte karriereyrker.

– Det handler vel så mye om kultur og holdninger når pappapermisjon utover to uker oppfattes som truende eller problematisk. Blant konsulentene og forretningsadvokatene vi intervjuet, fant vi eksempler på at det å avstå fra foreldrerettigheter ble symbol på jobbdedikasjon, både blant mødre og fedre, sier hun.

I undersøkelsene Lyng gjorde sammen med forskeren Sigtona Halrynjo forteller unge fedre tidlig i karriereløypa at de velger bort eller tar kort permisjon i frykt for å miste «karrieremomentum».

– Det er noen spesielle utfordringer i konkurranseintensive jobber, permisjonsfraværet innebærer en karriererisiko, sier Lyng.

– I jobber der en konkurrerer med dyktige og «sultne» kolleger, kan foreldrepermisjon føre til at en sakker akterut i konkurransen om opprykk, lønnsøkning, bonuser og nye muligheter. Pulten tømmes for oppdrag og en inkluderes ikke lenger i spennende og karrierefremmende prosjekter og klientmøter. Og det gjør det vanskeligere å motivere seg til å investere det som kreves for å komme på «A-laget» igjen.

KJENNER FINANS. HodejegerMonika Dypeng har aldri hørtom en finansmegler som har tattut full pappaperm.

KJENNER FINANS. HodejegerMonika Dypeng har aldri hørtom en finansmegler som har tattut full pappaperm.

Fakta: Foreldrepermisjonens konsekvenser

Selma Therese Lyng og Sigtona Halrynjo ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) har forsket på bruk og konsekvenser av foreldrepermisjon blant mannlige og kvinnelige jurister, siviløkonomer og sivilingeniører. Deres undersøkelser viser at:

Fedrekvoten har økt permisjonsuttaket hos fedre i karrierejobber.

Eliteutdannede kvinner tar i snitt syv ganger lengre permisjon enn fedrene, til tross for at utvalget var for likestilt karriere- og familietilpasning.

Fedre på høyeste stillingsnivåer i privat sektor tar mindre permisjon enn andre eliteutdannede fedre (0,7 måneder mot 1,4 måneder da fedrekvoten var fire til seks uker).

Unge fedre tidlig i karriereløypen forteller at de velger bort eller tar kort permisjon i frykt for å miste karrieremomentum.

Kvinner snakker heller ned karriererisikoen som lang permisjon innebærer.

«KLIKKET I VINKEL»

– Jeg har hatt meglertopper som har klikket i vinkel når pappaperm er bragt på banen i jobbintervjuer, det er ansett som helt urimelig, sier hodejeger Monika Dypeng.

Hun er daglig leder i hodejegerfirmaet Hermes Headhunting som har spesialisert seg på rekruttering i finansbransjen og forteller at det heller ikke blir godt mottatt at kandidatene har tatt ut permisjon tidligere. Ifølge hodejegeren handler det om en bransjekultur, og hun tror det er minst vanlig med permisjon i meglerhusene som ikke har en bank i ryggen. I den grad det tas ut permisjon mener Dypeng normalen er én til to uker.

– Det er ikke tradisjon for å ta ut perm, derfor vekker det stor oppsikt når noen foreslår det. Det passer ikke inn, det forventes at du er tilgjengelig når børsen er åpen, kundene skal følges opp uansett, sier hun.

– Jeg har aldri hørt om en megler som har tatt full pappaperm, legger hun til.

Tidligere meglersjef i Norse Securities og Handelsbanken, Jørn Kjørsvik, blir stille i telefonrøret:

– Jeg kan jeg ikke huske at noen har tatt ut alt på en gang mens jeg var leder i Handelsbanken, sier han etter noe betenkningstid.

Kjørsvik understreker:

– Det er ikke sånn at du må velge vekk familien for å gjøre karriere i meglerbransjen. Det kan helt klart kombineres.

– Har du selv tatt pappaperm?

– Aldri.

– Hvorfor ikke?

– Hvorfor jeg ikke har tatt pappaperm? Det har ikke vært et tema hjemme hos oss.

 

HALVANNEN UKES PERMISJON

I ett av landets dyreste kontorbygg med utsikt mot Oslofjorden ofrer en av Norges best betalte aksjemeglere noen få minutter til permisjonsprat mellom hektiske møter.

– Jeg kunne kanskje tatt 1,5 uker fri i forbindelse med fødselen, sier aksjemegleren til DN under forutsetning om anonymitet.

– Det er maks?

– Ja, det er maks.

– Hva er standard permisjon i forbindelse med fødsel?

– Et par uker, kanskje, sier han.

Ifølge tobarnsfaren er det mest vanlig å kombinere permisjon med utvidet jule- eller sommerferie, eller karantenetid mellom to meglerjobber.

– Hvor mange har hatt permisjon i ditt meglerhus de siste par årene?

– To har tatt det, og ingen av dem jobber her lenger. De har ikke fått fyken, men det var deres måte å lure systemet litt på, ved å få ut noen penger før man sluttet, sier han.

– Jeg har aldri hørt om noen flinke meglere som har tatt perm. Det er som å drive en hvilken som helst kiosk. Du kan ikke stenge den i tre måneder.

ALVORLIG BRUDD. Anita Mølmesdal Sivertsen i Arbeidsog velferdsdirektoratet sier fedre som jobber fullt i permen, bryterreglene.

ALVORLIG BRUDD. Anita Mølmesdal Sivertsen i Arbeidsog velferdsdirektoratet sier fedre som jobber fullt i permen, bryterreglene.

«TRYGDESVINDEL»

Ett vilkår for å motta foreldrepenger er at vedkommende har det daglige ansvaret og omsorgen for barnet. Gjenopptar han eller hun jobben, slik flere meglere forteller om til DN, skal stønaden falle bort. Alternativt kan det søkes om utsettelse av de resterende ukene.

– Hvis ikke er det er brudd på regelverket. Det er misbruk av ordningen, og det man kaller trygdesvindel, sier Anita Mølmesdal Sivertsen, leder av Regelverkkontoret i Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Sivertsen sikter til meglere som jobber for fullt i pappapermisjonen. Man plikter å melde fra til Nav dersom arbeidet gjenopptas når man har fått innvilget foreldrepenger.

En «normal» pappapermisjonslengde på to uker i meglerbransjen mener ikke Sivertsen noe om. Det er helt opp til den enkelte å bestemme, understreker hun.

– I dag er fedrekvoten på ti uker, far har ikke plikt til å ta ut ukene. Hvis far ikke benytter seg av fedrekvoten, faller denne delen av permisjonen i de fleste tilfeller bort. Det et valg familien står fritt til å gjøre, sier Sivertsen.

TID TIL TRENING. Eivind Hadler-Olsen pakker bilen for å delta i et triathlon-løp i Tønsberg. Han har tre barn og et fjerde på vei, men har aldri tatt pappapermisjon.

TID TIL TRENING. Eivind Hadler-Olsen pakker bilen for å delta i et triathlon-løp i Tønsberg. Han har tre barn og et fjerde på vei, men har aldri tatt pappapermisjon.

BLE GRILLET

Da en tidligere ansatt i et profilert norsk meglerhus bad om tre måneders pappapermisjon, ble det bråk på kontoret. Ledelsen reagerte på at han ikke sa seg villig til å jobbe hjemmefra under permisjonen. Noen få dager senere ble han kalt inn på teppet av administrerende direktør.

– Sjefen var rasende. Han hadde ingen sympati for valget mitt, og mente jeg hadde en skjult agenda for det hele, sier mannen.

Han vil gjerne dele erfaringene sine, men anonymitet er en forutsetning.

I møter ble det antydet at arbeidsstillingen hans kom til å bli vesentlig endret i løpet av permisjonstiden og at de måtte finne en ny plass til ham. Bedriften hadde vært nødt til å ansette en ny person med den samme spesifikke bransjekunnskapen i løpet av permisjonen - for å fylle et tomrom.

– Det var ingen som sa direkte at jeg ikke kunne komme tilbake, men jeg ble ikke ønsket velkommen tilbake med åpne armer. Prisen er høy for å være hjemme med barn, sier han.

I dag jobber han utenfor meglerbransjen.

– Jeg hadde aldri benyttet meg av pappapermisjonen hvis jeg så for meg en lang intern karriere. Det er kort og godt ikke akseptert, og man bør ha tenkt nøye gjennom konsekvensene før man velger å være hjemme med barn.

Han utdyper:

– Audun Lysbakken hadde aldri tatt pappapermisjon hvis han hadde jobbet i finansbransjen. Selv om man i teorien kan ta permisjon, blir det i praksis særdeles utfordrende, og man blir stemplet og mistenkeliggjort hvis man benytter seg av muligheten.

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.