Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Fremmede. To brødre og lillesøster blir kjent etter mange års adskillelse da deres gamle far har bedt dem komme hjem etter 30 år.

Fremmede. To brødre og lillesøster blir kjent etter mange års adskillelse da deres gamle far har bedt dem komme hjem etter 30 år.

Roadmovie fra Tyrkia tar eksplosive vendinger

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvor Dalan Vik publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Mørkt og morsomt fra regissør Tolga Karaçelik.

Tre voksne søsken som knapt har kontakt, sammenkalles av sin gamle far. Ham har de ikke sett på flere tiår. Etter litt om og men går reisen fra Istanbul mot den lille landsbyen de forlot som barn.

Fakta: «Sommerfugler»

Tyrkia 2018

Oiginaltittel: «Kelebekler».

Regi: Tolga Karaçelik.

Spilletid: 117 minutter, sensur 9 år.

Med: Tolga Tekin, Bartu Küçükçağlayan, Tuğçe Altuğ og flere.

Norsk premiere: 23. november.

De tre er hver seg på randen av et eller annet. Eldste bror er astronaut bosatt i Tyskland og har ventet mange år på å komme ut i verdensrommet, den yngre brorens tidligere lovende skuespillerkarriere består i å lage replikker og stemmer til kattevideoer på Youtube og søsteren, den yngste i trekløveret, kunne ha skilt seg fra sin grassat selvopptatte finansmann om han bare hadde klart å holde kjeft lenge nok i selvskrytet til å oppfatte budskapet hennes.

Lett antennelig

«Sommerfugler» er for så vidt et drama, men regissør Tolga Karaçelik lar oss vite helt fra begynnelsen av at vi ikke skal ta alt så veldig alvorlig, idet eldstebror Cemal (Tolga Tekin) setter fyr på romdrakten sin på direktesendt tysk fjernsyn i protest over ikke å ha forlatt jorden på grunn av statlig byråkrati. Deretter geleider filmen oss gjennom en rekke annet lettantennelig konfliktstoff, noe sårt, noe komisk og et par hysterisk overraskende eksplosjoner, både i konkret og overført betydning.

For når Cemal kunngjør overfor de andre at dette kommer til å bli en kort og grei tur, stemmer det naturligvis ikke. De kommer riktignok frem til landsbyen raskere enn forventet, men tumultene mellom de uvillige reisende er ikke over med det. Det er en roadmovie vi ser, skjønt reisen foregår like mye emosjonelt og sjangermessig. Det er slapstick og forviklingskomedie, drama og tragedie.

Fremmede. To brødre og lillesøster blir kjent etter mange års adskillelse da deres gamle far har bedt dem komme hjem etter tredve år.

Fremmede. To brødre og lillesøster blir kjent etter mange års adskillelse da deres gamle far har bedt dem komme hjem etter tredve år.

Barndomsminner

«Sommerfugler» presenterer oss for tre sterke personligheter som husker barndommen på svært ulike måter, av gode grunner. Men hvordan hukommelsen kan spille oss et puss er et gjennomgående tema. De forteller de samme historiene, men fra ulik vinkel, og når disse samtalene blir mer alvorlige, trer de forskjellige søsknene frem for oss i et annet lys. Det blir dessuten tydelig demonstrert at skillet mellom tragedie og komedie nesten alltid er uklart.

Filmen fikk med seg Grand Juryprisen under Sundance-festivalen tidligere i år, og lovprises for sin hjertevarme komikk. «Sommerfugler» har fargerike frynser som tross sin underholdningsverdi kunne hatt godt av en liten stuss, og er helt til å begynne med litt stakkato og muligens overspilt. Men det tar ikke lang tid før handlingen setter seg og blir en mørk og overraskende komedie med alvorlige undertoner.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.