Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Finsk homoerotikk

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvor Dalan Vik publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

«Tom of Finland» er et varmt og humoristisk portrett av en mann alle kjenner til, men kanskje ikke har visst om.

Det er kanskje ikke et spørsmål man stiller seg så ofte, men mens man ser «Tom of Finland», trenger det seg på: Hvor ville Freddy Mercury, Frankie Goes to Hollywood, George Michael og The Village People vært uten Touko Laaksonen?

Under navnet Tom of Finland ble Laaksonen viden kjent for sine homoerotiske tegninger av overdrevent muskuløse, uniformerte menn, gjerne med bart og med smil så brede at de nesten konkurrerte med de enorme, erigerte kjønnsorganene. Den dekorerte offiseren fra annen verdenskrig tegnet opprinnelig menn i ridebukser eller militære bomberjakker, men den skinnkledde bikerstilen dukket opp etter at han hadde sett Marlon Brandos rollefigur i «The Wild One» fra 1953.

Fakta: «Tom of Finland»

Finland 2017, regi Dome Karukoski, spilletid 111 minutter, sensur 12 år, norsk premiere 6. oktober.

Med: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowski, Jakob Oftebro og flere.

Straffbar legning

Samme år traff Laaksonen (Pekka Strang) danseren Veli (Lauri Tilkanen) og innledet et livslangt forhold til ham, til søsteren Kaijas (Jessica Grabowski) store skuffelse. Homofili var straffbart i Finland frem til 1971, og siden Kaija også hadde et godt øye til Veli, tenkte hun kanskje at det var bortkastet at en så vakker og sympatisk mann måtte leve ut kjærligheten i skjul.

Dome Karukoski har regissert denne fascinerende livshistorien med blikk for både traumer og suksess, og tegner det rurale, spartanske Finland i voldsom kontrast til det liberale California, der Laaksonen etter hvert gjorde et stort gjennombrudd etter noen snubletråder på veien. Tom of Finland er kanskje ikke et navn som ligger på alles lepper, men han har vært en av Finlands største popkulturelle eksportartikler; først i 2014 – 25 år etter at Laaksonen døde av lungeemfysem – trykket finnene motivene hans på frimerker. Og etter at «Tom of Finland» vant den internasjonale filmkritikerorganisasjonen Fiprescis pris i Gøteborg tidligere i år, ble filmen en hit på kinoene i hjemlandet.
Interessert i filmer?Les alt filmstoff her

Revolusjon

Og det er slett ikke bare provinsiell stolthet som er grunnen til det: «Tom of Finland» er et portrett av en mann som sto midt i flere historiske hendelser, samtidig som Pekka Strang spiller ham som en tilbaketrukket og litt stillfaren mann. Erfaringene hadde lært ham å gå stille i dørene, samtidig som han var med å skape en revolusjon som sammenfalt med fremveksten av homofiles rettigheter. Med hang til tungsinn, forsøkte han å ta på seg skylden for aidsepidemien; det er bare glimtvise tilbakeblikk til denne epoken, men det er gjort med humor og livsglede.

«Vi ble aldri ordentlige kunstnere, du og jeg», sier søsteren Kaija, som også tegnet sammen med ham i reklamebyrået McCann Erickson, og demonstrerer sin totale uvitenhet om brorens suksess og innflytelse. Og det blikket hun serverer mot slutten av historien da Touko har dekorert hjemmet med tegningene sine, forteller mer enn tusen ord, om en historie som har vært skjult for de fleste, men ikke desto mindre har hatt enorm betydning.(Vilkår)