Blitzkrigen, 75 år etter

Tekst
Foto
Foto: Fox photos og Jim Dyson / Getty Images

Foto: Fox photos og Jim Dyson / Getty Images

Jim Dyson setter krigsbilder fra tyskernes bombing opp mot scener fra dagens London.

10. mai markerte britene 75-årsjubileet for «The Blitz» - luftangrepet som tok i alt 43.381 menneskeliv, etterlot flere britiske byer i ruiner og gjorde 1,5 millioner mennesker hjemløse.

«’The Blitz’ har etset seg inn i vår felles bevissthet», skrev The Guardian denne uken. Noen av de historiske bildene som er tatt under Blitzen, regnes for å være ikoniske. Fotografen Jim Dyson har gjort sin egen vri på 75-årsmarkeringen. Han har reist rundt i London og fotografert de historiske åstedene slik de ser ut i dag. Bildene fra de to epokene er lagt oppå hverandre. Slik kommer kjente krigsbilder fra ruinene til syne i dagens byscener.

Britiske aviser kalte angrepet «The Blitz» etter det tyske «Blitzkrieg» («lynkrig»). I løpet av noen måneder mellom september 1940 og mai 1941 ble 50.000 sprengbomber og millioner av brannbomber strødd over London og andre byer. Hitlers plan med bombingen var å demoralisere engelskmennene og invadere Storbritannia.

Han lyktes ikke med noen av delene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner