Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Jeg grubler og tenker negativt om meg selv hele tiden

Tekst

Vil du få varsel hver gang Gitte & Thomas Nesset Midelfart publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Illustrasjon

Les ledelse-spaltistenes råd mot negativ grubling.

Kjære Gitte og Thomas,

Jeg trenger litt psykologhjelp! Mitt problem er at jeg har en tendens til å tenke negativt om ting. Det har jeg gjort hele livet, men i det siste er det blitt verre. Det dreier seg spesielt om hvordan jeg utøver lederrollen. Selv om jeg sjelden får høre noe negativt – hverken i medarbeidersamtaler med mine ansatte, eller i samtaler med min egen leder – kverner det rundt i hodet med negative tanker mer eller mindre hele tiden.

Ta for eksempel siste allmøte: Dette møtet hadde vi i ledelsen innkalt til på bakgrunn av en uheldig hendelse i organisasjonen. Hendelsen er ingens skyld, og utenfor vår kontroll, men den vil få økonomiske konsekvenser for oss som virksomhet. Selve møtet gikk egentlig bra, men folk sa veldig lite og så frustrerte ut.

I ettertid føler jeg dette møtet var et eksempel på hvordan de andre alltid har sett på meg som en dårlig leder. Jeg er redd de andre mener at jeg har mistet kontrollen og at jeg ikke kan håndtere utfordringer. Det fortoner seg nesten som å ha en sang «på hjernen». Får ikke disse tankene ut av hodet.

Dette frustrer meg og gjør meg sliten! Merker at det har en negativ påvirkning på meg på jobb også, særlig knyttet til konsentrasjon og effektivitet.

What to do?

Hilsen frustrert og sliten leder

Gitte og Thomas Nesset Midelfart, organisasjonspsykologer, jobber i lederutviklingsselskapet Bang & Midelfart. Skriver for DN. (De er gift). OBS: Bildene er tatt for bruk i artikler for DN Ledelse. ---

Gitte og Thomas Nesset Midelfart, organisasjonspsykologer, jobber i lederutviklingsselskapet Bang & Midelfart. Skriver for DN. (De er gift). OBS: Bildene er tatt for bruk i artikler for DN Ledelse. ---

Kjære frustrerte og slitne leder

Å ha negative tanker kvernende rundt i hodet hele tiden er både slitsomt og frustrerende. Det er som å stå konstant i knebøyposisjon. De fleste klarer dette et lite stykke tid, men etter hvert blir det tungt, og man får et uimotståelig behov for å reise seg opp.

Slik er det også med grubling og negative tanker – det er skikkelig utmattende i lengden! Heldigvis er dette noe det går an å jobbe med, og her skal du få noen konkrete råd til hva du kan gjøre.

Tankefeller

Mye av vår tenkning er konstruert slik at vi skal kunne ta raske vurderinger og beslutninger, med minst mulig bruk av energi. Denne effektive (dog ikke alltid like nøyaktige) måten å tenke på muliggjøres gjennom hel rekke mentale snarveier vi alle ubevisst benytter oss av.

Dessverre er det slik at når vi overdriver bruken av disse snarveiene, skaper de trøbbel for oss. Da går de over i det vi kan kalle tankefeller. Disse tankefellene bidrar til at vi tolker det som skjer både inni oss, og rundt oss, på en negativ og fastlåst måte.

Det finnes en hel rekke slike tankefeller, men når vi leser spørsmålet ditt og måten du formulerer deg på, så har vi lyst til å trekke frem tre stykker. La oss se på hvordan de utspiller seg, og hva du kan gjøre for å håndtere dem:

  • Alt eller intet – svart-hvitt-tenkning

Når vi går i denne tankefellen, begynner vi å kategorisere verden i enten-eller. Det er enten bra eller dårlig. Man er enten en god eller dårlig leder. Man har kontrollen eller ikke. Men verden er (heldigvis) ikke slik.

Vi er alle, hele tiden, både-og. Prøv derfor heller å se på deg selv, og andre, langs en dimensjon og ikke som en kategori. Da er sjansen større for at en enkelthendelse ikke vil ta deg ut av kategorien «god» og plassere deg i kategorien «dårlig».

  • Emosjonell resonnering

Når vi har tenkt en tanke mange ganger, kan den føles sann bare fordi den har vært så mye til stede i vår indre verden. Da kan følelser fort forveksles med fakta. «Jeg føler det sånn, ergo er det sånn».

For deg som skriver at du føler deg som en dårlig leder, kan dette bli oppfattet av ditt indre som en sannhet. Dette er en farlig vei å gå fordi hva vi føler i en situasjon, og hvordan andre oppfatter oss i den samme situasjonen, ikke alltid samsvarer. Ofte kan det være tvert imot.

  • Tankelesning

Denne fellen handler om hvordan vi kan ha en tendens til å være sikker på hva andre tenker uten å ha bevis for det. Vi antar for eksempel at andre reagerer negativt på oss uten å undersøke om det faktisk stemmer.

Ut fra det du skriver i ditt dilemma, kan formuleringer som «de andre mener at jeg nå har mistet kontrollen og at jeg ikke kan håndtere utfordringer» være tegn på tankelesning.

Når du har gått i fellen – hva kan du gjøre?

Ved å bli kjent med de ulike tankefellene, kan du etter hvert kjenne igjen ditt eget tankemønster. Når du merker at de negative tankene tar helt overhånd, still deg selv følgende spørsmål: «Hvilken felle er det jeg faller i nå?»

Denne kunnskapen vil hjelpe deg til å få en nødvendig distanse til egne tanker. På den måten kan du endre ditt tankemønster og bestemme deg for å hente frem alternative betraktningsmåter der dette er ønskelig.

For eksempel kan du øve deg i å bearbeide informasjonen på mer nyanserte måter gjennom å spørre deg selv: «Finnes det andre måter å tolke denne situasjonen på?» «Baserer jeg dette på følelser eller fakta?» «Er disse tankene nyttige for meg?» Svarene på disse spørsmålene kan bidra til at negative følelser dempes, og dermed åpne opp for mer fleksible og nyanserte tenkemåter, og ikke minst andre måter å gjøre ting på.

Ønsker du mer informasjon om hvordan du blir påvirket av negative tanker, og hva du kan gjøre for å hjelpe deg selv, vil vi anbefale deg å lese «Sjef i eget liv» av Ingvard Wilhelmsen. Denne boken finnes også som lydbok noe som kan være nyttig i en travel lederhverdag.

Lykke til!

gitteogthomas@dn.no

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.