Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Historiens verste demokrater

Tekst
JIMMY ÅKESON, Sverigedemokraternas leder. Foto: Anders Wiklund/ TT / NTB scanpix

JIMMY ÅKESON, Sverigedemokraternas leder. Foto: Anders Wiklund/ TT / NTB scanpix

Pol Pot, Kim Il-sung og Erich Honecker. Her er et oppslagsverk over demokratiets frontmenn.

Partier og stater som heter noe med «demokrati», er bokstavelig talt demokratiske, og slik har det vel alltid vært. Sannsynligvis har de valgt å inkorporere demokratibegrepet i navnet nettopp for å understreke sin kjærlighet til styreformen. Dette da i motsetning til andre partier, som har navn som sier noe om farge (De grønne), kjøreretning (Høyre/Venstre) og tro (Kristelig Folkeparti/Ansar al-Islam), eller stater som har tatt navn etter himmelretning (Østerrike) og sjokolade (Cuba).

I anledning FNs internasjonale demokratidag, som falt samtidig med at svenskene gikk til valg, følger her et oppslagsverk om demokratiske partier og stater, både gamle og nye, som man kan bruke når man er på reise og lurer på noe.

Al-Hizb al-Watani ad-Dimuqrati: Det nasjonaldemokratiske partiet i Egypt. Klarte seg best uten innblanding fra andre partier. Styrte landet fra 1978 til president Hosni Mubarak valgte å kaste inn håndkleet i 2011 da bråkmakere herjet.

Al-Jabhatu l-Sha’abiyatu lil-Dimuqratiyatu wal-’Idalah: Folkets front for demokrati og rettferdighet i Eritrea. Det eneste lovlige partiet i landet. Etter mangeårige anstrengelser passerte Eritrea nylig Nord-Korea (se Den demokratiske republikken Korea) og avanserte til nest siste plass på den internasjonale journalistføderasjonen RSFs rangering av pressefrihet.

Bromölla: Kommunen der Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, ble født. Kan bli valfartssted for demokratiturister.

Conseil National Pour la Défense de la Démocratie – Forces pour la Défense de la Démocratie: Har styrt Burundi siden 2005, men lederne i landet klør seg fortsatt i hodet av all mulig korrupsjon, krig og brudd på menneskerettigheter. Jobber med saken.

Demokratene: Amerikansk politisk parti. Har for tiden presidenten i USA, Barack Obama. (Må ikke forveksles med Kleppe, Vidar)

Demokratene: Norsk politisk parti stiftet av Vidar Kleppe og andre ekskluderte medlemmer fra Fremskrittspartiet i 2002. Sår tvil om fedrelandet er tjent med invasjon av alle mulige slags folkeraser og sykdommer.

Demokrati: (se her)

Den demokratiske folkerepublikken Korea: Nord-Korea på folkemunne. Innstiftet i 1948 av Kim Il-sung, en konfusiansk farsfigur som fortjente hele folkets respekt og kjærlighet. Staten tar fortsatt avstand fra imperialisme og kapitalistisk råskap, nå med sønnesønnen som den store sol.

Den demokratiske republikken Kongo: Ingen land i verden har flere FN-soldater til å passe på seg, med den trygghet det indikerer. På Transparency Internationals siste korrupsjonsindeks har staten falt fra en respektabel 144. plass til 154.

Deutsche Demokratische Republik: Forkortet DDR, kjent som Øst-Tyskland. Stormakt i idrett, politikk og økonomi gjennom flere år etter 1945. Etter angrepet på Berlinmuren i 1989 ble staten senere annektert av Vesten. Har mistet ordet demokrati i navnet.

Hayastani Demokratakan Kusaktsutyun: Armenias demokratiske parti. Etablert i 1991 av tidligere partisekretær i sovjetrepublikken Armenia og Pravda-korrespondent Amar Gaspar Sargysan. Må ikke forveksles med den armenske popstjernen Amar Mp3.

Honecker, Erich: (se Deutsche Demokratische Republik) Statsleder i DDR 1971–1989. Gikk av etter bråk i Berlin i 1989, da østtyske grensevakter ikke lenger ville følge hans befalinger om å skyte farlige folk som prøvde å forsere Berlinmuren med sekken full av stjålne statshemmeligheter.

Il-sung, Kim: (se Den demokratiske republikken Korea) Nord-Koreas leder 1948–1994. Hans balsamerte legeme hviler på en paradeseng i et offentlig marmormausoleum i hovedstaden, men hans karakter blomstrer fortsatt på verdens fem kontinenter.

Kâmpŭchéa Prâcheathippadey: Demokratisk Kambodsja. Betegnelse på staten da den ble styrt av Pol Pot og hans kommunistiske bevegelse Røde Khmer 1975–1979. Regimets politikk ble regnet som starten på en ny sivilisasjon, der folk fikk jobb på bygdene og bråkmakere fikk svi. Cirka to millioner fikk svi, eller dø, som det heter i de mest konspiratoriske historiebøkene.

Karadžić, Radovan: (se Srpska Demokratska Stranka) Serbisk statsleder i Bosnia under uroen på 1990-tallet. Poet, psykiater, politiker og ektemann. Foretrekker økologisk mat.

Kleppe, Vidar (se Demokratene) Norsk politiker og demokratiforkjemper.

Kristendemokrati: Politisk ideologi med filosofiske røtter i Thomas Aquinas tenkning. Viktig politisk bevegelse i Vest-Europa etter Andre verdenskrig. Kristendemokratiske partier skjuler seg ofte bak navn som ikke inneholder ordet demokrati, som Union pour un mouvement populaire, Il Popolo della Libertà, Österreichische Volkspartei mv.

Liberal’no-Demokraticheskaya Partiya Rossii: Russlands liberaldemokratiske parti. Grunnlagt i 1989 og siden ledet av den karismatiske Vladimir Zjirinovskij, som ikke er redd for å si fra. Har uttalt at svake land bør fjernes fra kartet og at Nord-Europa bør deles i tre – mellom Tyskland, Russland og Sverige. Fast sete i statsdumaen siden 1993.

Milli Demokrat İdrak Partiyası: Aserbajdsjans nasjonaldemokratiske parti. Tidligere kjent som De grå ulver. Partiet ble forbudt i 1995, men initiativrike menn fikk løftet det tilbake. Tyr gjerne til våpen, om situasjonen krever det.

Movimiento Unión Demócrata Independiente: Politisk parti, stiftet i Chile i 1983. Samarbeidet tett med landets leder, Augusto Pinochet, som sørget for å få landet på fote.

Mubarak, Hosni: (se Al-Hizb al-Watani ad-Dimuqrati) Egyptisk statsleder og demokrat.

Nasjonaldemokratene: Norsk politisk parti, stiftet i 1991. Målbærer av den folkelige skepsisen mot ukontrollert ankomst av alle mulige slags folk som tar jobber og kvinnfolk. Samarbeidet tett med fosterbrødrene i Folkebevegelsen mot innvandring.

National Democratic Party: Britisk politisk parti, aktivt på 1960- og 1970-tallet. Stiftet av Dr. David Brown, som også var styreleder i Racial Preservation Society. Partiet fremsto som en motvekt mot hippier og andre som ikke så farene ved raseblanding.

Nationaldemokratische Partei Deutschlands: Politisk parti i Tyskland. Stiftet i 1964 for å hente frem arven etter et politisk system som ble tvunget til å avbryte sine operasjoner i 1945. Forklarer i sitt program hvorfor det er den eneste signifikante, patriotiske bevegelsen i landet.

Ny Demokrati: Svensk politisk parti. Stiftet av en greve og en dansebandimpresario i 1991. Fanesaken var «sunn fornuft», særlig eksemplifisert ved null skatt og null innvandring.

Parti Démocratique de Guinée-Rassemblement Démocratique Africain: Politisk parti, stiftet i Guinea i 1947. Partileder Sékou Touré forbød i 1958 alle andre partier og ble gjenvalgt som president for fire strake syvårsperioder.

Partido Democrático de Guinea Ecuatorial: Det demokratiske partiet i Ekvatorial-Guinea. Ble av president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo erklært som landets eneste lovlige, politiske organisasjon i 1987.

Pinochet, Augusto: (se Movimiento Unión Demócrata Independiente) Chilensk statsmann, general og demokrat som sørget for å holde orden i rekkene.

Pot, Pol: (se Kâmpŭchéa Prâcheathippadey) Statsmann fra Kambodsja. Kjempet mot overmakten og døde i husarrest i 1998.

Rassemblement Constitutionnel Démocratique: Det statsbærende partiet i Tunisia fra 1956. Særlig Zine El Abidine Ben Ali var en populær president, og han ble gjenvalgt med mer enn 90 prosent av stemmene ved hvert valg fra 1987 til 2009. Orket ikke mer da sint ungdom begynte å bråke i gatene i 2011.

Schweizer Demokraten: Sveitsisk politisk parti. Søker etter føre var-prinsippet å minimere en allerede ikke-eksisterende innvandring til Sveits.

Sosialdemokrati: Politisk ideologi på den moderate venstresiden. Viktig politisk bevegelse i Europa siste århundre. Sosialdemokratiske partier skjuler seg ofte bak navn som ikke inneholder ordet demokrati, som Labour Party, Arbeiderpartiet, ANC, Partij van de Arbeid mv.

Srpska Demokratska Stranka: Serbias demokratiske parti. Stiftet av poeten, psykiateren, politikeren og ektemannen Radovan Karadžić i Bosnia-Hercegovina i 1990. Etter mye misforståelser og frem og tilbake i årene som fulgte, mistet partiet popularitet både nasjonalt og internasjonalt.

Sverigedemokraterna: Svensk politisk parti med sterk kjærlighet til demokrati og frihet, ifølge programmet. Fikk bortimot 13 prosent av stemmene ved valget på søndag.

Türkmenistanyň Demokratik partiýasy: Turkmenistans demokratiske parti. Stiftet av den tidligere sovjetrepublikkens kommunistleder, Saparmurad Nijazov, som ledet partiet til sin død i 2006. Det demokratiske partiet har blant annet innført forbud mot opera, ballett, sirkus og hunder i hovedstaden, samt forbud mot skjegg og langt hår for menn og sminke til folk av begge kjønn, dersom de jobber i tv.

Åkesson, Jimmie: (se Bromölla og Sverigedemokraterna) Svensk demokrat som føler utrygghet. Vokste opp i Blekinge. Leder Sveriges tredje største politiske parti.

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.