Den russiske nervekrigen i England

Tekst

Vil du få varsel hver gang Eskil Engdal publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
London/Salisbury
<p>Graven. Spesialetterforskere i beskyttelsesdrakter gjennomsøker graven til Sergej Skripals kone. Det ble spekulert i at nervegiften Novitsjok ble gjemt i en bunke blomster på kirkegården som dobbeltagenten og hans datter besøkte før de ble funnet bevisstløse i Salisbury.</p>

Graven. Spesialetterforskere i beskyttelsesdrakter gjennomsøker graven til Sergej Skripals kone. Det ble spekulert i at nervegiften Novitsjok ble gjemt i en bunke blomster på kirkegården som dobbeltagenten og hans datter besøkte før de ble funnet bevisstløse i Salisbury.

Etter nervegiftangrepet i Salisbury frykter de russiske oligarkene i London for sine penger. Dobbeltagentene og dissidentene frykter bare for sine liv.

– Hvis Putin gir en ordre, kan ingen sikkerhetstiltak redde meg.

Mikhail Khodorkovskij, oligarken som en gang var Russlands rikeste mann, sitter ved enden av et spisebord sentralt i London og fingrer med en Mont Blanc-penn.

– Jeg er en velkjent motstander av Putin, og jeg vet han ikke liker meg særlig godt, sier han med et tilbakeholdent smil.

Det er snart gått tre uker siden den russiske dobbeltagenten Sergej Skripal og datteren Julia ble lammet av nervegift i Salisbury. Det står ingen vakter ved den tidligere Yukos-eieren Khodorkovskijs doble eikedør. Det ville vært nytteløst, mener han.

– Hele Skripals familie er ødelagt. Kona døde av kreft, men i Russland er det ingen som tror på diagnoser. Spesielt fordi kreft er en sykdom som er enkel å provosere frem. Jeg kjenner litt til dette med forgiftninger, sier han.

<p>I eksil. Oligarken Mikhail Khodorkovskij tilbrakte ti år i Putins fengsel. Nå sier han at den russiske presidentens viktigste oppgave er å opprettholde balansen mellom ulike kriminelle grupper.</p>

I eksil. Oligarken Mikhail Khodorkovskij tilbrakte ti år i Putins fengsel. Nå sier han at den russiske presidentens viktigste oppgave er å opprettholde balansen mellom ulike kriminelle grupper.

– Min representant i Moskva, Vladimir Kara-Murza, ble forgiftet to ganger. Vi snakket med russiske og britiske, amerikanske og israelske leger. Alle fortalte oss at det fantes en mengde substanser som kun kan bli oppdaget de første timene etter forgiftningen.

Vinteren 2017 lå Kara-Murza i koma en uke, legene ga ham fem prosent sjanse til å overleve. Giften som ble påvist, ville ført til total organsvikt innen seks timer.

<p>Forgiftet. To ganger har Mikhail Khodorkovskijs høyre hånd, Vladimir Kara-Murza, blitt forgiftet. Legene sier han ikke overlever en tredje forgiftning.</p>

Forgiftet. To ganger har Mikhail Khodorkovskijs høyre hånd, Vladimir Kara-Murza, blitt forgiftet. Legene sier han ikke overlever en tredje forgiftning.

– Jeg var mer bekymret for min egen sikkerhet etter drapet på Boris Nemtsov, sier Khodorkovskij og sikter til opposisjonslederen som i 2015 ble skutt og drept i nærheten av Kreml.

Jeg var mer bekymret for min egen sikkerhet etter drapet på Boris Nemtsov

Mikhail Khodorkovskij, oligark

– Da fantes det en liste med fire personer som skulle henrettes. Boris Nemtsov var én. Jeg var også på den listen. Det var en stor inspirasjon for meg, sier Khodorkovskij.

Da nyheten om drapslisten ble kjent i Russland, gikk Putins talsmann Dmitrij Peskov ut i mediene og benektet at den fantes.

Det er gått 15 år siden Khodorkovskij ble arrestert og dømt for korrupsjon etter at han hadde flagget sine politiske ambisjoner. Voldgiftsdomstolen i Haag slo senere fast at prosessen mot Khodorkovskij og oljeselskapet Yukos var politisk motivert. Etter ti år i fengsel ble han sluppet og reiste i eksil, først til Sveits og senere til London. Her driver han nå demokratibevegelsen Open Russia.

Var Russlands mest berømte fange: En dag i Mikhail Khodorkovskijs liv

– Den russiske regjeringen er definitivt ikke involvert i Skripal-historien. Regjeringen består av vanlige tjenestemenn som gjør sine vanlige jobber. Det eneste du kan beskylde dem for, er at de av og til mottar bestikkelser. Vi må gjøre et klart skille mellom regjeringen og det som kalles «The Court» – Putins indre krets. Det er svært lite sannsynlig at pengene som ble brukt til å finansiere dette angrepet, kommer direkte fra Russlands budsjett. Dette er penger som allerede er stjålet. For å bekjempe denne gruppen kriminelle, må vi bruke de samme metodene som overfor andre kriminelle bander. Men først må vi innrømme at vi står overfor en kriminell gruppe. Den er ikke stor, det dreier seg kanskje 100 mennesker som allerede er ganske godt beskrevet, blant annet på den amerikanske «Kreml-listen». Deretter må vi gå etter én og én, sier Khodorkovskij.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med DN lørdags beste reportasjer og anmeldelser rett i innboksen.

Meld deg på her

Khodorkovskij tror Putin vil fortsette en aggressiv og konfronterende linje i årene fremover for å holde oppmerksomheten borte fra en haltende russisk økonomi.

– Alle i Vesten i tror Putin er strategisk. Jeg ser ham mer som en taktiker. Alt han gjør blir bestemt av omstendighetene rundt ham. Jeg har selv vært så ulykkelig å se hvordan han tar beslutninger, de som gjaldt meg selv. Nå spiller han den samme rollen som han gjorde da han var i sikkerhetstjenesten FSB i St. Petersburg. Offisielt var han ansvarlig for internasjonale relasjoner, men egentlig jobbet han med å opprettholde balansen mellom forskjellige kriminelle grupper. Det er akkurat den rollen han har, bare på et annet nivå.

Bimbos og Botox

Mens Storbritannia vakler seg gjennom den største utenrikspolitiske krisen siden den kalde krigen, står en kø av stiletthæler og stamper selvsikkert på en rød løper i Mayfair. Det er vip-åpning for et nytt restaurantkompleks, eid av stesønnen til en av Russlands rikeste menn, Alisjer Usmanov. Utenfor står en gullakkert Mercedes, inne er musikken så høy at det umulig å høre om paraden av russiske skjønnheter og hvinende kinnkyssere snakker om kjæledyrene sine eller seneste garderobetilskudd. Et par av stjernene fra den vilt vulgære realityserien «Made in Chelsea», eller «Chelski» som det heter her, svermer rundt sine beundrere. Selv blir jeg stående i et stille hjørne av baren med en forulempet følelse av å ligne et garasjesalg.

Det kunne blitt en herlig kveld i «Londongrad», men plutselig er rike russeres formuer helt ute av moten. Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj har akkurat foreslått at britene må beslaglegge London-oligarkenes formuer. Den selvsikre Putin-forsvareren og Arsenal-eieren Alisjer Usmanov er blant toppene på Navalnyjs liste. Også statsminister Theresa May har antydet at et økonomisk angrep på Kreml-vennlige oligarker med London-adresse vil være et passende motangrep mot Putin. Fasjonable Belgrave Square heter allerede «Den røde plass» på folkemunne.

<p>Storkar. Alisjer Usmanov (til høyre) er blant Londons rikeste oligarker og medeier i fotballklubben Arsenal. Etter nervegiftangrepet foreslo den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj at den engelske regjeringen skulle kaste ut oligarker med tette bånd til Putin. Her er Usmanov på fabrikkbesøk med Putin i juli 2017.</p>

Storkar. Alisjer Usmanov (til høyre) er blant Londons rikeste oligarker og medeier i fotballklubben Arsenal. Etter nervegiftangrepet foreslo den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj at den engelske regjeringen skulle kaste ut oligarker med tette bånd til Putin. Her er Usmanov på fabrikkbesøk med Putin i juli 2017.

– Begynner myndighetene å etterforske de russiske oligarkene i London, kommer de til å finne ut at halve det britiske etablissementet sitter på kne og suger russere, forteller en engelsk forretningsadvokat med en betydelig russisk portefølje.

Nå ber han om en vodkadrink og full anonymitet.

– Det første de russiske milliardærene gjør når de kommer til London, er å sette opp et selskap. Det neste de ber om, er å få en tidligere minister eller en lord i styret. Så blir de sittende som noen klovner i styret for en eller annen «investment-boutique», mot at de dukker opp på kontoret en gang i måneden. Dette er folk som aldri har jobbet i hele sitt liv, har et hus i Mayfair, har 100.000 pund i månedlig avkastning på investeringer, men ikke klarer å si nei til de 20.000 de får ekstra fra russerne, sier han.

Britiske myndigheter anslår selv at 90 milliarder pund blir hvitvasket gjennom Storbritannia hvert år og at en stor del av pengene har sin opprinnelse i Russland. I år innførte engelskmennene såkalte «Unexplained Wealth Orders» – lover som krever at utenlandske eiere av eiendom og verdier selv må redegjøre for formuenes opphav.

Lederen av det britiske parlamentets utenrikskomité, Tom Tugendhat, kom nylig med denne pekefingeren: «De som tilbyr finansielle og juridiske tjenester til russiske oligarker, bør tenke hardt på hvilken moralsk posisjon de inntar.»

– Jeg kan love deg at mange av dem er ganske bekymret for tiden. Et eksempel er lord Barker of Battle, sier forretningsadvokaten.

Lord Barker of Battle var energi- og klimaminister i David Camerons regjering og ble etter hvert mest berømt som eier av dachshunden Otto. Da lord Battle begynte å varme Ottos hundepute i mikrobølgeovnen på lunsjrommet i departementet, rant det over for de ansatte, og Otto ble landskjent gjennom tabloidpressen.

Nylig gikk lord Battle inn i styret for oligarken Oleg Deripaskas børsnoterte energiselskap EN+. Deripaska står på Trump-administrasjonens liste over oligarker med nære bånd til Putin. Den utrettelige russiske opposisjonsleder Navalnyj skrev nylig et brev til Serious Fraud Office, hvor han ba om en etterforskning av Deripaska. Navalnyj har også foreslått at oligarkenes barn skal fratas sine britiske pass. Og fra Westminster er det kommet forslag om at rike russeres privatfly skal utsettes for flere undersøkelser, alt for å plage Putins venner.

– Da jeg sist kom med søndagsflyet fra Moskva, var businessklasse fullsatt av unger i alderen 12 til 18 år. Alle var barn av oligarkene i London. En høytstående russer tilbød meg en fantasisum hvis jeg klarte å få sønnen hans inn på Cambridge, forteller forretningsadvokaten.

Da jeg sist kom med søndagsflyet fra Moskva, var businessklasse fullsatt av unger i alderen 12 til 18 år

Britisk forretningsadvokat

På nervene løs

Om morgenen slippes bombehundene gjennom Salisburys gater, på himmelen over katedralbyen henger helikoptrene. Statsminister Theresa May er på vei. The Mill, puben hvor Sergej Skripal og datteren tok sin siste drink, er stengt, den italienske restauranten hvor han spiste sitt siste måltid, er gjerdet inn. Benken, hvor dobbeltagenten og datteren kollapset 4. mars, er forseglet i et telt. Den fredelige katedralbyen er paralysert, flere butikker er stengt på grunn av sviktende omsetning. Først fikk Salisburys innbyggere beskjed om at de var utenfor fare, fire dager senere ble de oppfordret til å vaske klærne sine. Når soldatene vagger rundt bredden av elven Avon i heldekkende beskyttelsesdrakter og de ser nok en bil bli pakket inn i plast og tauet bort, vet ikke de lokale helt hva de skal tro. «No reporters», står det på døren til nøkkelsmeden.

<p>Siste dråpe. På puben The Mill i Salisbury tok dobbeltagenten Sergej Skripal og datteren Julia en øl før de gikk videre til en restaurant i nærheten. Senere ble det funnet spor av nervegift på puben, som nå er stengt.</p>

Siste dråpe. På puben The Mill i Salisbury tok dobbeltagenten Sergej Skripal og datteren Julia en øl før de gikk videre til en restaurant i nærheten. Senere ble det funnet spor av nervegift på puben, som nå er stengt.

Salisbury er på bristepunktet. En kveld, da en bursdagsfeirende 30-åring så politisperringene i parken ved kjøpesenteret, gikk han amok. Han banet seg gjennom sperringen og satte på sprang mot benken med rester av nervegift, underveis skrek han til politiet: «Stikk og fang det jævla svinet som drepte russeren, den skitne hunden. Jeg håper han dør, jeg håper barna hans dør, fortell alle russere at de må dø!» Da han nærmet seg den forgiftede benken, ble han overmannet av politiet. Liggende på bakken fortsatte han å skrike: «Jeg hater de forbannede russerne, de skulle aldri fått lov til å komme til England.» På sykehuset ble det slått fast at han ikke var blitt rammet av Novitsjok-giften. I politiarresten innrømmet han at han aldri hadde møtt en russer.

Den desperate festløvens verbale reaksjon var ikke mye verre enn det som skulle komme fra ministerhold. «Frankly Russia should go away – it should shut up», sa Storbritannias forsvarsminister Gavin Williamson. Hans russiske kollega svarte med å kalle Williamson for «en vulgær gammel sladrekjerring» og la til at ministerens «ekstreme intellektuelle impotens var et bevis på at Londons beskyldninger var av null verdi».

Etter drapet på avhopperen Aleksandr Litvinenko i 2006, fikk daværende innenriksminister Theresa May sterk kritikk for å sin svake reaksjon mot russerne. Denne dagen i Salisbury er hun tydeligere.

<p>Åstedsgranskning. Under besøket på åstedet for nervegiftangrepet i Salisbury i forrige uke pekte Storbritannias statsminister Theresa May mot Russland som ansvarlig for attentatet. Senere viste hun ut 23 russiske diplomater.</p>

Åstedsgranskning. Under besøket på åstedet for nervegiftangrepet i Salisbury i forrige uke pekte Storbritannias statsminister Theresa May mot Russland som ansvarlig for attentatet. Senere viste hun ut 23 russiske diplomater.

– Vi holder russerne ansvarlige for denne frekke, foraktelige handlingen som har funnet sted i gatene i denne skjønne byen, sier hun til pressen.

Så stiller hun seg og opp og ser mot den umerkelige parkbenken som ble senteret for et geopolitisk drama.

Det hemmelige stedet

«Ingen utenomjordiske skapninger, hverken levende eller døde, har noen gang blitt brakt til Porton Down. Det har heller aldri blitt dyrket cannabis på anlegget.» Det er den britiske regjeringens korte oppsummering av hva som ikke har foregått på Englands hemmeligste forsvarsanlegg. Hva som egentlig skjer der, vet ytterst få i detalj.

Porton Down ligger en halvtimes kjøretur nord for Salisbury, hundrevis av mål med laboratorier inngjerdet og skjult for omgivelsene. Fra veien, i det svakt bølgende landskapet, er det bare mulig å se de flate takene på betongbunkerne som er bygget halvveis under jorden. Dette er senteret for etterforskningen av nervegassangrepet. Det var forskerne ved Porton Down som konkluderte med at Skripal hadde fått i seg nervegiften Novitsjok. Det er ekspertene fra Porton Down som nå arbeider ved den åpnede graven til Skripals sønn på kirkegården i Salisbury. 43-årige Aleksandr Skripal døde av leversvikt under en ferietur til St. Petersburg i fjor sommer. Og det er til Porton Down alle gjenstander som var eksponert for nervegiften, blir fraktet.

Det topphemmelige anlegget ble bygget for å teste kjemiske våpen etter at tyskerne tok dem i bruk under første verdenskrig. Her ble noen av verdens første biologiske våpen utviklet. Og noen av de farligste nervegiftene.

<p>Topphemmelig. Tre dager etter at Sergej Skripal og datteren kollapset i Salisbury, kunne forskere ved det topphemmelige militære forskningslaboratoriet Porton Down fortelle at de to var forgiftet av nervegiften Novitsjok.</p>

Topphemmelig. Tre dager etter at Sergej Skripal og datteren kollapset i Salisbury, kunne forskere ved det topphemmelige militære forskningslaboratoriet Porton Down fortelle at de to var forgiftet av nervegiften Novitsjok.

I dag er Porton Down, med sine 3000 forskere, ledende i verden på å destruere kjemiske våpen. Uken etter attentatet i Salisbury fikk Porton Down en ekstrabevilgning på nesten 48 millioner pund for at Storbritannia skulle stå bedre rustet mot nye nervegassangrep.

I et intervju med BBC sa Russlands EU-ambassadør at den korte distansen mellom Porton Down og Salisbury ikke var noen tilfeldighet. Ambassadøren mer enn antydet at nervegiften som ble funnet i Salisbury, kunne ha kommet fra Porton Down.

Klubben

– Hva kan den russiske regjeringen tjene på å drepe et gammelt spøkelse? spør sir Bryan Cartledge.

To dager før det russiske presidentvalget møtes en gruppe Russland-eksperter i et lukket rom på en herreklubb i bydelen Belgravia. Det er tidligere ambassadører til Russland, forretningsfolk med tunge interesser i Russland, noen akademikere, forhenværende etterretningsagenter, en representant for USAs ambassade og en tidligere kabinettssekretær i Thatcher-regjeringen. Det ligger en tung høytidelighet over rommet. Portretter av poeten Robert Burns og dronning Elisabeth stirrer mot hverandre fra hver sin endevegg. I halvannen time, mellom munnfuller av ikke fullt så overdådige smørbrød, skal gruppen diskutere hvem som beordret attentatet i Salisbury. Og hvorfor.

Kommentar om britisk agentjakt: Mysteriet i Salisbury

– Den ene institusjonen som tjener på dette, er etterretningsorganisasjonene, sier sir Bryan Cartledge.

Som ambassadør til Russland hadde han regelmessige samtaler med Mikhail Gorbatsjov og Eduard Sjevardnadze.

<p>Forgiftet. Aleksandr Litvinenko ble forgiftet av russiske agenter i London. I november 2006 døde han av det radioaktive stoffet Polonium-210. Saken utløste en diplomatisk krise mellom Storbritannia og Russland.</p>

Forgiftet. Aleksandr Litvinenko ble forgiftet av russiske agenter i London. I november 2006 døde han av det radioaktive stoffet Polonium-210. Saken utløste en diplomatisk krise mellom Storbritannia og Russland.

– Russisk etterretning har klare regler, overlevert fra generasjon til generasjon. En av dem er at forrædere ikke skal slippe unna. De blir drept, uansett hvor de er. Og de legger stor institusjonell ære i at disse kardinalreglene blir fulgt. Attentatet blir selvsagt brukt i valgkampanjen, men jeg tror ikke det å forgifte en gammel mann og hans datter i England vil bety stort for valget. Mitt personlige syn er at dette var et initiativ fra GRU eller SBR av institusjonelle årsaker. Putin kan han ha godkjent det, men det er også mulig at han ikke gjorde det, sier Cartledge.

Russisk etterretning har klare regler, overlevert fra generasjon til generasjon. En av dem er at forrædere ikke skal slippe unna

Sir Bryan Cartledge, tidligere ambassadør til Russland

I 2006 ble Sergej Skripal dømt til 13 års fengsel for høyforræderi mot den russiske staten. Obersten i den militære russiske etterretningstjenesten GRU innrømmet å ha solgt informasjon om russiske agenter til britisk etterretning. I 2010 ble Skripal fløyet til Wien og utvekslet mot ti russere som hadde blitt arrestert i USA. Det var en av de største utvekslingene siden den kalde krigen.

– Valget av våpen er interessant. Vil du bli kvitt noen, vurderer du først en rekke alternativer. Grunnen til at de valgte Novitsjok, var å vise helt klart hvem som sto bak dette. Det er etterretningens signatur. Det store spørsmålet er om Putin har full kontroll over sine egne etterretningsorganisasjoner, sier den tidligere ambassadøren.

Professor Peter Duncan ved University College London er sikker på at Putin selv er involvert i nervegiftangrepet.

– Jeg er ikke i tvil om at dette er godkjent av Kreml. Se på tidslinjen. I mars står Putin på talerstolen og sier de kan nå hvem som helst med sin nye, fantastiske rakett. Tre dager senere viser han at han kan ramme sine fiender overalt, som i Salisbury. Det er en del av valgkampanjen, budskapet er «Vær stolt av landet, vi kan ødelegge fienden der borte». Det handler om å få folk til stemmeurnene, sier han.

Jeg er ikke i tvil om at dette er godkjent av Kreml. Se på tidslinjen

Peter Duncan, professor ved University College London

Fra enden av bordet leder den tidligere seniorrådgiveren ved den amerikanske ambassaden i London, Edward Salazar, samtalen.

– Det russerne gjør, er å spre forvirring. Og det er de veldig gode til. Den russiske stat har alltid sett på frykt og respekt som samme ting. Det er et konsept Vesten har vanskelig for å skjønne. Derfor har FSB eller KGB aldri vært redde for å vise hva de gjør. Kanskje det er akkurat det de vil oppnå nå? Å lage panikk rundt en nervegift som folk trodde var forsvunnet for mange år siden. Når de legger igjen et slikt spor, vil de at folk skal vite at de gjorde det, men de vil også ha muligheten til å fornekte det. Det finnes ingen «smoking gun», men et perfekt spor, sier han.

Visste for mye

«De tok Sergej, og de kommer etter deg også.»

Slik lød den korte, krypterte eposten den russiske avhopperen Valerij Morozov mottok i begynnelsen av forrige uke.

Jeg møtte Morozov første gang høsten 2012 i en stille småby utenfor London. I redsel for å havne på den russiske sikkerhetstjenestens FSBs dødsliste, hadde han tatt med kona og flyktet til England. Før han ble innvilget politisk asyl i England, var Morozov en styrtrik entreprenør med ansvaret for å restaurere Kreml-palasset, Putins private kontorer og «datsja» samt et statlig luksuskompleks i olympiabyen Sotsji. Da han varslet en korrupsjonsskandale med forgreninger langt inn i det russiske statsapparatet, ble Morozovs forretning raidet av skattemyndigheter og politi. Da pakket han og forsvant, i England fortsatt han å avsløre korrupsjon med koblinger til Kreml. For det meste jobbet han alene, da han var overbevist om at FSB hadde infiltrert det russiske eksilmiljøet i England, fortalte han den gang.

Denne ukens trussel var direkte knyttet til drapsforsøket på Sergej Skripal. Da Morozov ikke svarte på den første anonyme eposten, fikk han en ny:

«Bryr du deg ikke om hva som kommer til å skje med deg? Vi venter på et svar.»

– De bruker Skripal-saken for å få meg til å holde kjeft. De som truer meg nå, er kriminelle grupper fra Russland. De har vært etter meg før, sier Morozov.

<p>Truet på livet. Etter attentatet mot Sergej Skripal, fikk den russiske avhopperen Valerij Morozov en epost hvor det sto at også han skulle dø. Nå lever han med politibeskyttelse.</p>

Truet på livet. Etter attentatet mot Sergej Skripal, fikk den russiske avhopperen Valerij Morozov en epost hvor det sto at også han skulle dø. Nå lever han med politibeskyttelse.

Etter de siste truslene får han nå politibeskyttelse.

I desember i fjor møttes Morozov og Skripal i en russisk forretning i London.

– Skripal fortalte at han at jobbet med cybersikkerhet sammen med sønnen, at han hadde kunder i Midtøsten, USA, Frankrike og Spania. Han virket åpen, ærlig og forsøkte å fremstå som en suksessrik forretningsmann. Han fortalte også at han hadde månedlige møter med russiske etterretningsoffiserer på den russiske ambassaden i London. Jeg tror det er feil å rette fingeren mot Putin. Skripal var ingenting for Putin. Han var riktignok en forræder, men ble benådet og hadde allerede fortalt alt han visste til britisk etterretning. Det er en tradisjon å skylde på Putin, men i London finnes det kriminelle grupper som samarbeider med tidligere russiske sikkerhetsoffiserer. Kanskje hadde Skripal rotet seg inn i noe «monkey business» med kjeltringer, sier Morozov.

– Og hvorfor skulle de drepe en betydningsløs mann med et militært våpen? De har nok våpen som dreper uten spor og signatur. Formelen på Novitsjok er kjent, hvilket som helst laboratorium kan lage nervegiften. Ingen vet med sikkerhet hva som foregår her. Men alle tror de vet, sier han.

Hvorfor skulle de drepe en betydningsløs mann med et militært våpen? De har nok våpen som dreper uten spor og signatur

Valerij Morozov, russisk avhopper

En uke etter dramaet i Salisbury ble den russiske forretningsmannen Nikolaj Glusjkov funnet død i sitt hjem i London. Glusjkov var en nær venn av oligarken og Putin-kritikeren Boris Berezovskij, som for fem år siden ble funnet hengt i sin leilighet i London. Til tross for at britisk politi konkluderte med at Berezovskij hadde begått selvmord, hevdet Glusjkov at den hardt pressede oligarken var myrdet. Nå etterforskes også Nikolaj Glusjkovs død som et drap. Politiet arbeider ut fra teorien om at han ble kvalt og at drapet ble forsøkt kamuflert som selvmordsforsøk.

<p>Kvalt. En uke etter dramaet i Salisbury ble den 68-årige, russiske forretningsmannen Nikolaj Glusjkov funnet død i sitt hjem i London. I 2017 ble han dømt til åtte års fengsel av russisk rett for å ha stjålet titall millioner fra flyselskapet Aeroflot. Glusjkov bodde i London og ble dømt «in absentia». Torsdag denne uken ble det åpnet en rettslig høring om Glusjkovs død i London. Politiet mistenker at han ble kvalt.</p>

Kvalt. En uke etter dramaet i Salisbury ble den 68-årige, russiske forretningsmannen Nikolaj Glusjkov funnet død i sitt hjem i London. I 2017 ble han dømt til åtte års fengsel av russisk rett for å ha stjålet titall millioner fra flyselskapet Aeroflot. Glusjkov bodde i London og ble dømt «in absentia». Torsdag denne uken ble det åpnet en rettslig høring om Glusjkovs død i London. Politiet mistenker at han ble kvalt.

<p>Hengt. I 2013 døde oligarken Boris Berezovskij i sitt hjem i England. Berezovskij, en gang Russlands nest rikeste mann, ble funnet hengende på badet i sitt svarte favorittskjerf. Før han døde ledet han en kampanje for å avsløre forbrytelser han mente president Putin sto bak. På slutten av sitt liv kjempet han også en bitter rettsstrid med oligarken Roman Abramovitsj.</p>

Hengt. I 2013 døde oligarken Boris Berezovskij i sitt hjem i England. Berezovskij, en gang Russlands nest rikeste mann, ble funnet hengende på badet i sitt svarte favorittskjerf. Før han døde ledet han en kampanje for å avsløre forbrytelser han mente president Putin sto bak. På slutten av sitt liv kjempet han også en bitter rettsstrid med oligarken Roman Abramovitsj.

– Jeg var hjemme hos Glusjkov, han hadde ingenting, ikke penger, ingenting av verdi. Han hadde forvaltet noe småpenger for Boris Berezovskij. Etter drapsforsøket på Sergej Skripal uttalte britiske myndigheter at en rekke mistenkelige drap skulle etterforskes på nytt. De som tok Glusjkov av dage, ble skremt og måtte kvitte seg med en som visste for mye om drapet på Berezovskij, sier Morozov.

Nykommeren

I mars 1983 gikk det ut et hemmelig dekret fra sentralkomiteen i det sovjetiske kommunistpartiet om at det skulle fremstilles en ny, tokomponents nervegift. Det første våpenet – med kodenavnet «Novitsjok», det russiske ordet for nykommer – ble utviklet på militærkomplekset Nukus i Usbekistan.

Våren 1987 falt Novitsjoks første offer. Ved et uhell ble Nukus-forskeren Andrej Zjeleznyjakov eksponert for nervegiften. Da han begynte å rave rundt i laboratoriet, halte kollegene ham ut i friluft, ga ham en støyt vodka og fulgte ham til bussholdeplassen. Før han falt om, begynte forskeren å hallusinere, kuppelen på kirken foran ham glødet sterkt før den eksploderte i et kaleidoskop av splinter.

Da han ble fraktet til sykehuset, var hjertet i ferd med å stoppe og nervesystemet nær kollaps. KGB-offiserene som eskorterte ham, fortalte legene at forskeren var forgiftet av en fordervet pølse. Legen som til slutt reddet Zjeleznyjakovs liv, måtte undertegne en erklæring om at han aldri skulle snakke om tilfellet. Zjeleznyjakov kom seg aldri mer på bena, og fem år etter forgiftningen døde han.

<p>Benken. Et militært telt er slått opp over parkbenken hvor Sergej Skripal og datteren ble funnet. Attentatet har hatt store konsekvenser for næringslivet i den ellers så fredelige småbyen Salisbury.</p>

Benken. Et militært telt er slått opp over parkbenken hvor Sergej Skripal og datteren ble funnet. Attentatet har hatt store konsekvenser for næringslivet i den ellers så fredelige småbyen Salisbury.

Historien om forskerens tragiske skjebne ble først fortalt av hans kollega, Vil Mirzajanov, i boken «State Secrets: An Insider’s Chronicle of the Russian Chemical Weapons Program».

Kjemikeren Mirzajanov fikk moralske plager da han så effekten av våpenet han hadde vært med på å utvikle. På begynnelsen av 90-tallet, i et intervju med avisen Baltimore Suns Moskva-korrespondent, avslørte han at russerne i hemmelighet utviklet den hemmelige nervegiften, til tross for at Sovjetunionens president Mikhail Gorbatsjov forsikret Vesten om det motsatte. Dagen etter intervjuet ble Mirzajanov kastet i fengsel og forespeilet livstidsstraff. En av hans kolleger truet med å avsløre den kjemiske formelen for Novitsjok hvis ikke Mirzajanov ble løslatt. I tillegg fulgte internasjonale protester mot forfølgelsen av kjemikeren. I 1994 ble han løslatt på grunn av «mangel på bevis» og flyttet til USA hvor han fortsatte å røpe detaljer rundt Novitsjok-programmet.

«Mirzajanovs bok er det samme som medvirkning til terrorisme», uttalte en russisk generalmajor denne uken. En annen russisk kjemiker, som tidligere jobbet med utvikling av nervegifter i Russland, uttalte på statlig russisk tv at Storbritannia og andre kunne utvikle Novitsjok etter at Vil Mirzajanov hadde avslørt nervegiftens kjemiske formel.

<p>Avslørte statshemmeligheter. Den russiske forskeren Vil Mirzajanov var med på å utvikle nervegiften Novitsjok. Senere avslørte han russernes hemmelige program for utvikling av nervegifter. Her er han fotografert i sitt hjem i Princeton, New Jersey.</p>

Avslørte statshemmeligheter. Den russiske forskeren Vil Mirzajanov var med på å utvikle nervegiften Novitsjok. Senere avslørte han russernes hemmelige program for utvikling av nervegifter. Her er han fotografert i sitt hjem i Princeton, New Jersey.

– Hvorfor skulle terrorister velge seg Novitsjok, når alle formlene og teknologiene med å utvikle Sarin, Soman og VX-gass allerede er publisert på internett og i flere bøker for lenge siden? På samme tid fortsetter russerne å fortelle verden at Novitsjok ikke eksisterer. Hvis det er slik, hvorfor er de da blitt så gale? skriver Vil Mirzajanov i en epost til DN.

– Jeg er redd Skripal og datteren aldri blir friske etter dette, fortsetter han.

Jeg er redd Skripal og datteren aldri blir friske etter dette

Vil Mirzajanov, russisk kjemiker

De to ofrene ligger fortsatt i koma på sykehuset i Salisbury og kommer til å få livsvarige hjerneskader etter angrepet. Torsdag uttalte en lege ved sykehuset at Skripal var ute av stand til å kommunisere og at datteren «ikke kunne kommunisere på en meningsfull måte». 33-årige Julia Skripal var akkurat kommet fra Moskva for å besøke faren da hun ble forgiftet. På Facebook var hun en åpen kritiker av Putin og skrev at det ville være en god idé å kaste den russiske presidenten i fengsel.

Diplomaten og magedanseren

Noe av det siste diplomaten Craig Murray gjorde i sin karriere, var å besøke Nukus-anlegget hvor Novitsjok skal ha blitt produsert.

Da Murray på begynnelsen av 2000-tallet kom til Usbekistan som ambassadør, var han en ung stjerne på den britiske diplomathimmelen. I Tasjkent ble han raskt kjent for sin store samling Wallace og Gromit-slips og evne til å drikke enhver under bordet. På en nattklubb i Tasjkent traff han en 22-årig magedanserinne, som han forlot sin kone og barn for, men det var først da han beskyldte egen regjering for å snu ryggen til grove menneskerettighetsbrudd i Usbekistan, at det britiske utenriksdepartementet fikk nok. Etter en skittentøyvask av de sjeldne ble Murray avskjediget og lagt inn på et psykiatrisk sykehus med depresjon. I forrige uke gjorde Murray comeback som dissident.

<p>Kritisk. Noe av det siste diplomaten Craig Murray gjorde i sin karriere, var å besøke Nukus-anlegget hvor nervegiften Novitsjok skal ha blitt produsert. Nå etterlyser han beviser for at Russland stå bak attentatet i Salisbury.</p>

Kritisk. Noe av det siste diplomaten Craig Murray gjorde i sin karriere, var å besøke Nukus-anlegget hvor nervegiften Novitsjok skal ha blitt produsert. Nå etterlyser han beviser for at Russland stå bak attentatet i Salisbury.

«Nukus ble demontert, lagrene av kjemiske våpen ble ødelagt og utstyret ble fjernet av den amerikanske regjeringen. Det har faktisk aldri vært bevist at Novitsjok noen gang har eksistert i Russland,» skrev Murray på bloggen sin. Han mente nervegiften like godt kunne vært produsert i Israel. Murray ville se beviser, men på sosiale medier ble han stemplet som landssviker, antisemitt og konspirasjonsteoretiker.

«Jeg kan ikke tenke meg en merkeligere konspirasjonsteori enn at den russiske regjeringen i hemmelighet fremstilte og lagret Novitsjok, skjulte den for OPCW og i skjul trente leiemordere, bare for å avløse hele operasjonen på en pensjonert spion som var sluppet ut av fengsel for mange år siden. Men ingen kalte Boris Johnson en konspirasjonsteoretiker for å mene det,» skrev Murray.

Deretter beskyldte han «spyttslikkerne» i mediene for ikke å stille de riktige spørsmålene, før han avsluttet sin tirade på følgende måte: «Nå tror jeg at jeg skjenker meg en vodka av den typen som er utviklet i Russland.»

Fiende nummer én

– Først beskyldte den russiske regjeringen meg for å ha drept Sergej Magnitskij. Nå antyder den at det er jeg som har brukt kjemiske våpen mot Skripal …

Den London-baserte investoren Bill Browder kaller seg Putins fremste fiende og er mannen bak «Magnitskij-lovene», som svartelister russere som har vært delaktig i menneskerettighetsbrudd og forbrytelser. 49 russere er svartelistet i USA, rett før Skripal-attentatet forberedte Storbritannia sin versjon av loven som har gjort Putin rasende. I rekken av ville konspirasjonsteorier som har dukket opp på russisk tv, ble Bill Browder nevnt som en som kunne ha drept Skripal.

<p>Ta pengene! Den London-baserte investoren Bill Browder er en høylytt forkjemper for å straffe Putins rike venner i eksil. – Nasjonale sikkerhetsinteresser må stå over smale finansielle interesser, sier Browder.</p>

Ta pengene! Den London-baserte investoren Bill Browder er en høylytt forkjemper for å straffe Putins rike venner i eksil. – Nasjonale sikkerhetsinteresser må stå over smale finansielle interesser, sier Browder.

Browder er også en høylytt forkjemper for å straffe Putins oligarkvenner økonomisk.

– Det ville vært et hardt slag for Putin. Han bryr seg om penger, det er hans akilleshæl. Når det gjelder å forfølge oligarkene, må nasjonale sikkerhetsinteresser stå over smale finansielle interesser, sier Browder.

Det ville vært et hardt slag for Putin. Han bryr seg om penger, det er hans akilleshæl

Bill Browder, investor

Browder snakker ikke gjerne om sin egen sikkerhet, men spiser ikke på samme restaurant to dager på rad. I biografien «Min krig med Putin» skriver Browder at hvis han blir verdenskjent som Putins største fiende, vil ikke russerne våge å drepe ham. I en rettshøring etter den russiske varsleren Aleksandr Perepilitsjnijs mystiske dødsfall fortalte Browder at han og hans kolleger har mottatt flere drapstrusler og indikasjoner på at han skulle kidnappes.

– Jeg er fortsatt overbevist om at Aleksandr Perepilitsjnij ble myrdet, sier Bill Browder.

<p>Siste bilde. Sergej Skripal og datteren er fanget på et overvåkningskamera i Salisbury samme dagen som de ble forgiftet. 250 etterforskere har så langt tatt inn 762 gjenstander som bevis, avhørt 250 vitner og trålet seg gjennom med enn 4000 timer med overvåkningsopptak.</p>

Siste bilde. Sergej Skripal og datteren er fanget på et overvåkningskamera i Salisbury samme dagen som de ble forgiftet. 250 etterforskere har så langt tatt inn 762 gjenstander som bevis, avhørt 250 vitner og trålet seg gjennom med enn 4000 timer med overvåkningsopptak.

Perepilitsjnij er bare en i rekken av russiske dissidenter som har lidd en plutselig og uforklarlig død. Den russiske forretningsmannen bisto sveitsiske myndigheter med etterforskningen av en russisk hvitvaskingsoperasjon og samarbeidet i tillegg med Browder om å avsløre skitne, russiske penger.

I 2012, under en joggetur nær sitt hjem utenfor London, falt han død om. Dødsårsaken ble oppgitt å være hjertesvikt, men i magen ble det funnet spor av gelsemium, en sjelden giftig plante som vokser i Himalaya og har vært brukt av russiske leiemordere. Etter attentatet i Salisbury annonserte innenriksminister Amber Rudd at britisk politi ville etterforske 14 mistenkelige dødsfall de siste årene. Perepilitsjnijs er ett av dem. Den 31-årige MI6-agenten Gareth Williams’ bisarre død er en annen.

Agent i bag

I august 2010 ble Gareth Williams’ nakne, oppløste kropp funnet i en North Face-bag på badet i leiligheten hans i London. Til tross for at det var midt på sommeren, sto varmen i leiligheten på fullt. Liket lå i fosterstilling, det var ingen tegn til kamp eller at han hadde forsøkt å komme seg ut av bagen, det fantes ingen fingeravtrykk på glidelåsen. I leiligheten til den sky og tilbaketrukne Williams fant politiet en stor samling designerkjoler, kvinneparykker og dataspor som viste at han besøkte bondage-klubber. En ekspert forsøkte å låse seg inn i en tilsvarende bag 400 ganger, uten å lykkes. Likevel konkluderte etterforskningen med at Williams var krøpet inn i bagen av fri vilje og døde da han ikke klarte å komme seg ut igjen.

<p>Fengslet. Dobbeltagenten Sergej Skripal i retten i Moskva i august 2006. Skripal ble beskyldt for å ha røpet identiteten til en rekke russiske agenter i Europa. Russerne hevdet at den britiske etterretningstjenesten betalte 100.000 dollar for opplysningene. Skripal ble dømt til 13 års fengsel for høyforræderi, men senere utvekslet mot russiske agenter i USA.</p>

Fengslet. Dobbeltagenten Sergej Skripal i retten i Moskva i august 2006. Skripal ble beskyldt for å ha røpet identiteten til en rekke russiske agenter i Europa. Russerne hevdet at den britiske etterretningstjenesten betalte 100.000 dollar for opplysningene. Skripal ble dømt til 13 års fengsel for høyforræderi, men senere utvekslet mot russiske agenter i USA.

For noen år siden serverte den russiske avhopperen og dobbeltagenten Boris Karpitsjkov en helt annen versjon av hvordan Gareth Williams havnet i bagen i badekaret. Den tidligere KGB-majoren påsto at russisk etterretning truet den drepte MI6-agenten til å samarbeide ved hjelp av seksuelt kompromitterende bilder. Da det ikke gikk, fikk han besøk av en agent som ga ham en flaske forgiftet vin. Etter at Williams falt bevisstløs om, skal agenten ha injisert en giftig blanding av planteekstrakter på innsiden av øret hans. Karpitsjkov, som selv hadde lært seg drapsmetoder på KGB-akademiet, fortalte at russiske agenter hadde et rikholdig arsenal av fargeløse, luktfrie og ikke sporbare gifter som kunne forårsake hjertestans.

Denne uken kom den vettskremte Karpitsjkov igjen vandrende ut av skyggene. På tv fortalte det skrantende spøkelset fra den kalde krigen at han var forsøkt forgiftet to ganger. Og at han sto på samme dødsliste som Sergej Skripal.

Vel hjem

Det faller et lett snølag ned over London, samtalene om den kalde våren er erstattet av diskusjoner om en ny kald krig. Inne på den russiske ambassaden i Kensington Palace Gardens holder ambassadør Aleksander Jakovenko avskjedsselskap for de 23 diplomatene som ble utvist etter Salisbury-attentatet. «Husk, det er en verden som er mye større enn Storbritannia,» trøster ambassadøren. På fortauet utenfor ambassaden har noen skriblet en graffiti: «Dine at the Russian Embassy. Pasta Polonium. Sarin Spaghetti & Novichocolate. Who knows what we Put in».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk