Rhône 2.0

Tekst

Nicolas Jaboulet kvittet seg med 180 års Nord-Rhône-historie og startet på nytt med hjelp av et gammelt familievennskap i sør.

Da et komplisert arveoppgjør presset frem salg av vinhuset Paul Jaboulet Aîné i Nord-Rhône, fikk sjettegenerasjonseier Nicolas Jaboulet muligheten til å starte med tomme flasker.

Samarbeidet mellom Nicolas Jaboulet og Perrin-familien er blitt svært vellykket.

Samarbeidet mellom Nicolas Jaboulet og Perrin-familien er blitt svært vellykket.

Som Rhône-gutt og tidligere markedssjef for familiegården, kunne Jaboulet dra nytte av både lokalkunnskap og den nære og gamle relasjonen til familien Perrin, som står bak den kjente eiendommen Château de Beaucastel i Châteauneuf-du-Pape i sør.

Perrin-familien hadde lenge ønsket å gjøre noe i nord, men med ryktet som spesialister i sør, ville de ikke legge et samarbeid under Beaucastel-navnet. Dermed ble Maison Nicolas Perrin grunnlagt i 2009.

Herfra og derfra
– Vi spesialiserer oss på hele Nord-Rhône, forklarer Nicolas Jaboulet.

Han startet opp med fire viner, men nå vokser produksjonen.

– Nøkkelen har vært å opprette et nettverk av småprodusenter som har mulighet til å selge oss noen få fat av egen produksjon. Vi kommer inn helt i begynnelsen, rett etter innhøstingen, slik at vi kan sette vårt preg på vinifikasjonen.

Jaboulet foretrekker flere leverandører fra ulike terroirer – for eksempel Hermitage, hvor det finnes tydelige forskjeller innenfor et lite område.

I vest er det mye granitt, mens det mot øst er et mer alluvialt jordsmonn og mer fruktbar jord. Det gir både stor fleksibilitet når den ferdige vinen skal blandes og inngående forståelse for de ulike appellasjonene.

Jaboulet er tydelig fornøyd med den nye rollen og forteller med stor innlevelse om arbeidet med å finne egnede fat.

– I morges samlet vi sammen de få fatene som skal utgjøre vår Côte Rôtie 2013, fra de ulike bøndene vi arbeider med der. Etter at den malolaktiske gjæringen (siste del av gjæringen) er ferdig, flytter vi fatene til Perrins kjellere i Sør-Rhône. Deres lange erf#229 sørger for at vinene får best mulig modning.

Planen består
Maison Nicolas Perrins viner er alle rene eksempler på hva som bor i Nord-Rhône. De fremstår friske og druetypiske fremfor rustikke og reduktive, og det er tydelig at Jaboulets råvarer og Perrin-familiens blendingekspertise er en svært vellykket match.

– Vi har investert i en liten vinmark i Crozes Hermitage, som nå er i ferd med å bli en av våre viktigere appellasjoner. Om muligheten byr seg, utelukker jeg ikke at vi kjøper flere små vinmarker og setter opp en liten vingård her. Vår opprinnelige plan om å være regionens lille «super negociant» skal likevel råde i lang tid fremover.

9282 Côte Rôtie 2010
Maison Nicolas Perrin
Nord-Rhône, Frankrike
399,90 kroner, bestilling
93 poeng
B & R Wine
Flott kompleksitet på duft med friske, røde og mørke bær, tørkede urter, lær og nøtter. Stram frukt på smak med pen konsentrasjon og tørre, modne tanniner med en syrlig og livlig, lang utgang. Drikk nå til 2030. Passer til småvilt og okse.

91343 Saint Joseph 2011
Maison Nicolas Perrin
Nord-Rhône, Frankrike
235 kroner, bestilling
91 poeng
B & R Wine
Nydelig, dyp bjørnebærduft med svarte teblader og røkt kjøtt. Stram, moden, mørk bærfrukt med flott konsentrasjon på smak. Modne tanniner og balansert syre i finish. Drikk nå til 2020. Passer til småvilt og grillet, rødt kjøtt.

91344 Crozes Hermitage 2011
Maison Nicolas Perrin
Nord-Rhône, Frankrike
219,90 kroner, bestilling
89 poeng
B & R Wine
Elegant, dyp og frisk bjørnebærfrukt med furunål og pepper på duft. Sødmefull, mørk bærfrukt med lette tanniner og flott syre i utgang. Drikk nå til 2018. Passer til vilt og lam.

543801 Syrah Viogner 2011
Maison Nicolas Perrin
Nord-Rhône, Frankrike
149,90 kroner, bestilling
87 poeng
B & R Wine
Dufter av mørke og modne bjørnebær med hint av pepper og lær. Saftig og elegant frukt med en lett, tørr tanninstruktur. Mye vin for pengene. Drikk nå til 2015. Passer til vilt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk