Så ugjenkallelig trist som det skal være

Tekst
Første album på seks år. Litt som å debutere på nytt, ifølge Maria Solheim.

Første album på seks år. Litt som å debutere på nytt, ifølge Maria Solheim.

Maria Solheim kan trygt si opp deltidsjobben som søppeltømmer.

Man må kunne si at det er et slags voksenmarkering at Maria Solheim åpner sitt femte album med «Sally Song», en hyllest til sin datter. Og deretter nærmest kommenterer den seks år lange albumpausen hun har levd i med strofene: «Run away, run away from all your sadness, with a smile on your face.»

 

Lofot-hvisker
Som 17-åring måtte Maria Solheim velge mellom fast stilling i Bladet Vesterålen og platekontrakt i Oslo. Pastordatteren i Øksnes debuterte to år etterpå med popalbumet «Barefoot». Og dermed tok det av for Kirkelig Kulturverksteds svar på Maria Mena. Hun ga ut tre album relativt raskt, inkludert hitlåten «Too Many Days». Hun dro på turneer til Tyskland og Japan og toppet det hele med å spille i prinsesse Ingrid Alexandras dåp.

Men siden 2006 og det fine folkpop-albumet «Will There Be Spring» har hun hatt en selvpålagt pause fra det unge og lovende. Hun har studert litteraturvitenskap, blitt mor og tatt deltidsjobb som søppeltømmer. Men da hun sang «Mitt lille land» på Rådhusplassen etter 22. juli ifjor var hun allerede på vei tilbake til musikken. Da hadde hun begynt innspillingen av nye sanger sammen med blant andre bassist og arrangør Henry Olsen i Primal Scream.

Morgengraven
Resultatet er variert, men på en moden og interessant måte. Det er noen forglemmelige visepoplåter her, som kanskje har overvintret fra tidligere. Men det er også smittende britpop, barnlig og akustisk knirkepop, skjelvende gitar-med-strykere-ballader og skranglete eviggrønn Nico-aktig rock.

Rocken er en forfriskende side av Maria Solheim. Mens ballader som «The Break Up» bare bekrefter athun fortsatt takler den melankolske sjangeren. Det er så ugjenkallelig trist som det skal være på dette nivået av låtskrivere.

«All that we have, is sorrow, I’m leaving you first thing tomorrow.»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk